Země EU: Unie potřebuje „dohodu“ s přistěhovalci

23.03.2006
Dohoda by měla stanovovat základní práva migrantů, ale i jejich povinnosti vůči zemi, do níž přišli. Platila by pro všechny přistěhovalce a její odmítnutí by mohlo být důvodem odmítnout dotyčným právo pobytu.

Členské země Evropské unie by společně měly vypracovat zásady určité dohody o integraci s přistěhovalci, kterých do společenství míří stále více. Dohoda by stanovovala základní práva migrantů, ale i jejich povinnosti vůči zemi, do níž přišli. Platila by pro všechny přistěhovalce a její odmítnutí by mohlo být důvodem odmítnout dotyčným právo pobytu. Shodli se na tom ministři vnitra Německa, Francie, Itálie, Polska, Španělska a Velké Británie, jejichž dvoudenní schůzka skončila v německém Heiligendammu.

Dohodli jsme se na vytvoření expertní komise, která rozpracuje francouzský návrh a sestaví obsah zvažované integrační dohody, řekl podle agentury DPA německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble.

Šéfové resortů vnitra pěti největších zemí EU se sešli v rámci jednání o boji proti mezinárodním terorismu. Vycházeli přitom z novějších poznání, že právě neintegrovaní přistěhovalci mohou být zdrojem aktivistů pro teroristické organizace, nebo aspoň prostředím, kde se mohou nejsnáze skrýt. Takováto neformální schůzka ministrů však nemá oprávnění přijímat usnesení jménem celé EU.

Uzavření dohody s přistěhovalci by muselo stát na počátku jejich integračního procesu. Případné udělení občanství, k němuž si některé země v poslední době jako podmínku kladou úspěšné vykonání určitých znalostních testů, by stálo na konci tohoto procesu. Princip dohody o integraci tedy nijak neomezuje ani nenahrazuje takové testy, které už delší dobu s úspěchem používá například Británie.

Sdílet tento příspěvek