Nizozemci stavějí překážky před přistěhovalce

24.03.2006
Nizozemci souhlasí s novými plány, které život přistěhovalců vtěsnávají do přísnějších pravidel. Zájemci o azyl musí od tohoto měsíce procházet přísnými testy.

Tažení nizozemské vlády proti nelegální imigraci má svou tvář i jméno: osmnáctiletou Taidu Plasicovou. Ta patří mezi 23 tisíc uprchlíků, kteří nezískali v Nizozemsku azyl. Podle nových zákonů je úřady vypovídají.
Z válkou zmítaného Kosova prchla Plasicová s rodiči před šesti lety. Po období právního vakua v nové zemi se cítí být víc Holanďankou než dívkou z bývalé Jugoslávie. Ničím se teď neliší od vrstevnic, patří mezi nejlepší žákyně školy v městě Winterswijk.

Ministryně pro přistěhovalství, padesátiletá Rita Verdonková ale trvá podle listu De Telegraaf na tom, že Plasicová musí opustit zemi. Poukazuje na to, že dívčina rodina přijala loni kompenzaci ve výši sedmi tisíc eur, když dobrovolně opouštěla Nizozemsko.

Už tady není místo

Nizozemci cítí rozpaky. Většina z nich je příběhem studentky dojatá, stejně vysoké procento lidí ale uvádí, že s tvrdšími zákony proti imigraci souhlasí. Verdonková například stanula v jednom z průzkumů v čele obliby politiků.
Nizozemsko je plné, zní nejčastější argument, který poprvé vyslovil Pim Fortuyn, emblematická postava nizozemské krajní pravice, kterého zavraždil před čtyřmi lety ekologický militant.

Od té chvíle mezi Nizozemci roste rezervovanost vůči přistěhovalcům, kteří v šestnáctimiliónové zemi představují desetinu obyvatelstva. Z toho třetinu tvoří muslimové. V některých městech ale tvoří cizinci až 40 procent. A to je i na dříve tolerantní Holanďany příliš.
Souhlasí proto s novými plány, které život přistěhovalců vtěsnávají do přísnějších pravidel. Zájemci o azyl musí od tohoto měsíce procházet přísnými testy.

„Pokud chce někdo přijít a žít zde, předpokládáme, že se bude chtít naučit jazyk,“ říká ministryně Verdonková. Nový přístup podle ní vyjadřuje k nově příchozím větší míru respektu, než když byli dříve ponecháni svému osudu. Od plánů ji neodradila ani střelba neznámých útočníků na její kancelář.
Mnozí muslimové jsou ale překvapeni, že v rámci nové taktiky chce vláda zakázat také muslimské burky u žen, které podle většiny Holanďanů ženy ponižují.

Proto se ozvali i přistěhovalci. Tento týden oznámili založení nové politické strany, která by měla hájit jejich zájmy.
„Už máme dost negativních stereotypů, které krajní pravice rozvíjí v souvislosti s imigrací,“ citovala agentura Reuters z prohlášení nové strany. „Nastal čas, aby Nizozemsko přijalo skutečnost, že svět se změnil.“ Odmítají znalostní zkoušky pro přistěhovalce, ve kterých úřady zkoumají jazykovou vybavenost, znalost historie a informovanost o praktických detailech každodenního života, od nakupování po jednání s úřady.

Nejde o první zásah přistěhovalců do politiky. Jejich hlasy přispěly k nedávnému překvapivém vítězství levice v místních volbách.

Utečenci u bran unie

Nikde ale nepřipravují přistěhovalce na budoucí život v nové zemi pomocí filmu s polosvlečenou ženou, jako v Nizozemsku. Ministryně Verdonková soudí, že podobné záběry pouštěné imigrantům nejlépe vystihují nizozemskou otevřenost.
Kosovanka Pasicová je rovněž muslimka, ale přizpůsobení jí nečinilo potíže. Hůř se smiřuje s tím, že se kvůli snaze zůstat v zemi stala „celebritou“. „Nevybrala jsem si toto řešení, ale zašlo to vše už daleko, tak vytrvám,“ říká.
Její spolužáci žádají, aby mohla zůstat alespoň do maturity.

Sdílet tento příspěvek