Česko obětovalo živnostníky

27.03.2006
Čeští podnikatelé žádali co největší uvolnění trhu se službami a jistotu, že je cizí úřady nebudou šikanovat. ČR však zdvihla ruku pro kompromis schválený Evropským parlamentem, který staví volnému pohybu služeb řadu překážek.

Premiér Jiří Paroubek odjel minulý pátek z Bruselu s nepořízenou. Na summitu Evropské unie, který skončil, se mu nepodařilo prosadit téměř nic z toho, co si naplánoval. Vzdal především nejdůležitější bitvu o zájmy českých živnostníků, kterým vadí podoba chystané směrnice o službách.

Čeští podnikatelé žádali co největší uvolnění trhu se službami a jistotu, že je cizí úřady nebudou šikanovat. Paroubek však zdvihl ruku pro kompromis schválený Evropským parlamentem, který staví volnému pohybu služeb řadu překážek. Směrnice o službách neodpovídá naší představě, ale je to rozumný kompromis. Pokud bychom na naší představě trvali, odjeli bychom s prázdnýma rukama, obhajoval neúspěch Paroubek.

Tlak odborů

Praha si přála něco jiného. Sám Paroubek k tomu ještě den před začátkem summitu vyzýval dopisem rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, jehož země unii předsedá. Za změnu směrnice se stavěl v první den summitu vicepremiér Jiří Havel, který Paroubka zastupoval. Premiér totiž dal přednost volební kampani ČSSD a do Bruselu dorazil až v noci na pátek.
Podle některých zdrojů změnil premiér názor na směrnici i po tlaku českých odborářů, kteří jsou stejně jako jejich západoevropští kolegové proti široké liberalizaci. Češi nakonec opustili i svého hlavního spojence, Nizozemsko.

Premiér odmítá, že by neúspěšný výsledek jednání o směrnici ovlivnila jeho nepřítomnost v Bruselu. Podle něj se na čtvrtečním jednání a pracovní večeři stejně nedalo nic prolobbovat. Zároveň vysvětloval, že pro české živnostníky nebude oslabená směrnice znamenat velkou újmu. Podle něj může poškodit jen několik set malých a středních podniků. Naše firmy mohou i tak v cizině uspět, protože mají velké komparativní výhody v ceně práce a nákladech, tvrdí.

S tím nesouhlasí podnikatelé ani opozice. ODS Paroubka obvinila, že nehájí české zájmy. Tato verze směrnice nepřináší téměř nic v porovnání se současným stavem, řekl stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil.

Virtuální institut

Jediným českým úspěchem je tak schválení tvrdšího postupu vůči Bělorusku. Ministr zahraničí Cyril Svoboda byl jedním z účastníků summitu, kteří do závěrečného usnesení prosadili sankční opatření proti prominentům režimu Alexandera Lukašenka i proti prezidentovi samému. Česko se zároveň připojilo k polské nabídce běloruským studentům. Pokud je kvůli protestům proti Lukašenkovi vyhodí ze škol, měli by mít možnost dostudovat v zahraničí.

Co Češi chtěli, a nedokázali

Volný pohyb osob. Praha neúspěšně žádala, aby závěry summitu vyzvaly staré členské země k uvolnění pracovních trhů.
Nové číselné cíle. Česku vadily nové konkrétní cíle například na vytváření pracovních míst a uplatnění absolventů. Nakonec s nimi souhlasilo.
Sankce proti Bělorusku. Jediným českým úspěchem jsou sankce proti prominentům běloruského režimu včetně prezidenta Lukašenka.

Více o summitu EU čtětě zde.

Sdílet tento příspěvek