Brusel: Operátoři musí zlevnit volání z ciziny

28.03.2006
Nový návrh Evropské komise předpokládá, že zákazníci během pobytu v cizině nebudou muset platit za příchozí hovory a při místním volání v zahraničí budou platit jako za místní hovor.

Ceny mezinárodních hovorů v mobilních sítích klesnou o třicet až šedesát procent, zákazníci během pobytu v cizině nebudou muset platit za příchozí hovory a při místním volání v zahraničí budou platit jako za místní hovor. Takové jsou hlavní cíle zákona, kterým chce Evropská komise srazit ceny za roaming.

Návrh zákona představí dnes v Bruselu eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová. Ta včera HN řekla, že mobilní operátoři odmítli dobrovolně snížit přemrštěné ceny za roaming a proto je třeba trh regulovat. „Nefunguje vnitřní trh, zákazníci jsou trestáni, když cestují. To není normální, a komise musí zasáhnout,“ říká Redingová.

Redingová před půl rokem spustila webovou stránku, na níž mohou občané srovnat ceny za roaming u jednotlivých operátorů. Dnes eurokomisařka představí novou verzi, z níž bude jasné, že ceny v naprosté většině zemí výrazně neklesly. Jednou z pouhých tří zemí pětadvacítky, kde zákazníci nyní platí za roaming o něco méně, je Česko.

Podle Redingové ale jsou zdejší ceny stále přehnané: „Standardní čtyřminutový hovor z Itálie domů stále stojí Čecha skoro sedm eur (asi 200 korun). Když Čech zvedne v zahraničí telefon, platí víc, než obvykle platí občané jiných evropských zemí v cizině.“
Zákon má do června schválit Evropská komise. Pokud na něj kývnou i členské země a Evropský parlament, měl by platit od poloviny příštího roku.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek