Nidra Pollerová: Francouzský pracovní džihád

30.03.2006
Tisíce mladých lidí pochodují po pařížském bulváru, mávají narychlo spíchnutými transparenty, zas slyšíme la révolution permanente a „všechna moc lidu“.

Tisíce mladých lidí pochodují po pařížském bulváru, mávají narychlo spíchnutými transparenty, zas slyšíme la révolution permanente a „všechna moc lidu“.
A když teď jednoho studeného březnového dne obsadili ctihodnou Sorbonnu aktivisté z Lidového osvobozeneckého hnutí, protestující proti zákonu o „prvním zaměstnání“ (známém coby CPE) – to přece musí být nový květen ’68!
Jenže comparaison n’est pas raison, podobnost ještě není důkaz, jak říkávají Francouzi.

Samá odhodlaná mládež

Pak se bitva přesunula na kdysi slavný bulvár St. Michel. Minulý týden bylo padesát aut „poškozeno“ (eufemismus pro zničení) naproti Lucemburským zahradám. Výtržníci jsou čím dál troufalejší. Maskované třiceti- či padesátihlavé tlupy vtrhnou do škol, ztropí virvál, zastrašují studenty a učitele.
Francouzská média tomu rozumí: Odhodlaná mládež se zmobilizovala proti novým kontraktům, odbory jdou s ní, nic je nezastaví…

Ale: co když se toto báječné hnutí mládeže podobá mnohem spíš „komiksové válce“ kvůli karikaturám Proroka než květnu 1968?

Cosi jako komiksová válka

Demokracie potřebuje jednání mezi protichůdnými nároky. I mezi právem na pracovněprávní jistoty a právem chodit v klidu do školy. Demokracie se řídí volbami a zákony; davy vládnou ohněm a mečem.
V době „komiksového džihádu“ umírnění evropští muslimové žádali zákony proti rouhání, zatímco rozezlené masy pálily evropská kulturní centra, ambasády a vlajky. Radikálové žádali, aby dánská vláda nechala useknout karikaturistům ruku; jejich umírnění bratři žádali oficiální omluvu. Zasloužily si ty karikatury tak vražedný hněv? A zaslouží si ten dětský krůček k pružnějšímu zaměstnávání mladých lidí, kteří čelí 23procentní nezaměstnanosti, tak tvrdý odpor?

Vybrali si appeasement

V březnu 2003 si Francie vybrala apaisement. Ještě se někdo diví, že tutéž zemi dnes souží násilí?
Autorka je americká spisovatelka, od roku 1972 žije v Paříži

Autor: Nidra Pollerová

Sdílet tento příspěvek