Česku hrozí od unie trest za levné pleny

03.04.2006
Česko bude muset DPH na pleny zdvihnout z pěti na devatenáct procent, což se promítne i na ceně, kterou za pleny platí zákazníci.

Česku hrozí od unie trest za levné pleny

Komise proto proti nim zítra zřejmě zahájí řízení pro porušení legislativy, která může trvat léta. Česko ale na jejím konci bude muset DPH na pleny zdvihnout z pěti na devatenáct procent, což se promítne i na ceně, kterou za pleny platí zákazníci. Jinak se vystaví hrozbě rozsudku Evropského soudního dvora a vysokých pokut. „Komise to v žádném případě nemůže nechat bez povšimnutí,“ řekla Maria Assimakopuluová, mluvčí daňového komisaře László Kovácze.

Ještě včera ale nebylo jasné, zda Brusel skutečně řízení zahájí. Část jejích členů totiž byla proti, včetně českého komisaře Vladimíra Špidly. Ten má na starosti sociální věci a soudí, že zdražení dětských plenek jde přímo proti úsilí unie i členských zemí zvyšovat porodnost a pomáhat mladým rodinám. „Špidla tvrdí, že je to vzhledem k demografické politice unie nesmysl,“ prohlásil zdroj z Evropské komise.

Komise bude podle Assimakopuluové mít zítra na stole přes 300 případů porušení evropské legislativy. Postih za pleny může odložit, jak se stalo v minulosti několikrát.

Česko odmítlo zvýšit sazbu DPH na plínky hned po vstupu do unie. Hájí se tím, že podle anglického i českého znění daňových směrnic je možné považovat dětské pleny za hygienický materiál, na který nižší sazbu uplatnit lze. Komise ovšem bere za směrodatnou francouzskou verzi směrnic. Z ní vyplývá, že takovým materiálem jsou jen pleny pro staré lidi.

V Česku tak může dojít k situaci, kdy pleny pro nemocné dospělé budou levnější než pleny pro děti, ačkoli jde o prakticky shodné výrobky. Proti tomu se ohrazují mimo jiné polští i portugalští zástupci, jejichž země také uplatňují nižší sazby na pleny.

Trest kvůli plenám zvažovala komise už několikrát. Vždy ale otázku odložila vzhledem k chystané dohodě o nové směrnici o nižších sazbách DPH. Tu unie schválila letos v lednu. Česko ji zpočátku chtělo vetovat, protože by přišlo o výjimky na nižší sazbu na bytovou výstavbu. Nakonec však souhlasilo poté, co se našel způsob, jak směrnici částečně obejít.

Assimakopuluová podotýká, že během debat o nové směrnici nikdo otázku plenek nevznesl.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek