ČR urychlila čerpání ze strukturálních fondů unie

04.04.2006
V současné době je vybráno minimálně 80 procent prostředků přidělených na rok 2004. Praha na infrastrukturní projekty zřejmě vyčerpá minimum možné částky, oznámil ministr Martínek.

Čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie se podle ministerstva pro místní rozvoj zrychluje. V tuto chvíli je reálné, aby Česká republika vyčerpala minimálně 80 procent prostředků přidělených na rok 2004. Problémy ale má Praha, která na infrastrukturní projekty zřejmě vyčerpá minimum možné částky. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.


Na tzv. operační programy v rámci strukturálních fondů má republika na rok 2004 přiděleno zhruba 10,5 miliardy korun. Čerpat ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti EU může ČR od svého vstupu do EU v květnu 2004. Celkem má na období 2004 až 2006 k dispozici zhruba 75 miliard korun. V letech 2007 až 2013 bude moci získat kolem 100 miliard korun ročně.


Nejlepší čerpání zatím vykazuje operační program rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství. Dobré výsledky má i program průmysl a podnikání. Čerpání se zlepšuje i v tzv. společném regionálním operačním programu (SROP), ve kterém se v únoru zvýšily výdaje na 233,2 milionu korun. Čerpání tak bylo vyšší než za celé předcházející období, kdy výdaje dosáhly 116,7 milionu Kč. Ke konci letošního března se výdaje zvýšily na 780 milionů Kč.


Největší problémy s čerpáním evropských peněz má Praha. U prostředků určených na infrastrukturní projekty dosud vyčerpala minimum částky. Stagnuje i počet uzavíraných smluv. „Trvá a prohlubuje se stav, který vede k domněnce, že alokace roku 2004 nemůže být vyčerpána,“ uvedl ministr. Důvodem je podle něj fakt, že Praha nečerpala předvstupní peníze z EU, pražský magistrát tak nemá se získáváním peněz z EU zkušenosti.


Rychlejšímu čerpání prostředků bránily složité administrativní procedury. Ministerstvo pro místní rozvoj proto již podle Martínka udělalo desítky opatření, mimo jiné zjednodušilo systém rozhodování o přidělení peněz. „Teď už nejsou administrativní překážky zabraňující čerpání,“ uvedl ministr.


Pro lepší čerpání peněz ze strukturálních fondů Martínkův úřad ještě například chystá zálohové financování neziskových organizací. Spustit tuto pomoc chce od 1. května. Organizuje také semináře pro příjemce dotací, ve kterých odborníci vysvětlují praktické věci potřebné při žádostech o čerpání peněz.


Čerpání peněz z evropských fondů komplikuje fakt, že žadatelé získají prostředky až poté, co si nejdřív na projekt peníze sami obstarají. V letech 2007 až 2013 se způsob financování změní ze současného zpětného na průběžný. Teď se již podle Martínka změnit nedá.


„Nemůžeme reálně narušit čerpání. Nastal by administrativní zmatek, který by v důsledcích vedl k zastavení čerpání,“ řekl ministr.


Podle tabulky k začátku března zatím ČR využila 18 procent peněz ze strukturálních fondů EU pro léta 2004-6; z roku 2004 to bylo deset procent, vesměs ve formě automatických záloh. Hůře se z nových členských zemí daří evropské peníze využívat pouze Kypru. Rozdíly mezi nimi však nejsou výrazné – Polsko vyčerpalo 20 procent, Maďarsko 23 procent a Slovensko 24 procent.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek