Unie odmítá „národní šampióny“

05.04.2006
EK: „Nebraňte cizím firmám kupovat vaše podniky. V opačném případě se můžete ocitnout před soudem a zaplatit „mastnou“ pokutu. A myslíme to vážně.“

Unie odmítá národní šampióny

Francie schválila v roce 2005 zákon, podle kterého je třeba zvláštního povolení na nákup firem v jedenácti oborech, od výroby některých léků přes vývoj a prodej vojenských (nikoliv loveckých či jiných) zbraní až po provozování kasin. Podobný zákon týkající se nákupu více než tří procent akcií energetických společností má i Španělsko. Itálie zase může podle zákona zrušit hlasovací práva cizím firmám, které ovládají svůj domácí trh a zároveň koupily více než dvě procenta akcií italské energetické firmy.

Státy tvrdí, že jde o veřejný zájem. Například Francie prohlašuje, že svým zákonem chce zabránit tomu, aby podniky v citlivých odvětvích získali teroristé či jiní zločinci. Ti by mohli využít například suroviny pro léky k výrobě zbraní hromadného ničení či kasina k praní špinavých peněz.

Komisařka pro ochranu hospodářské soutěže Neelie Kroesová však tyto země podezřívá spíše z toho, že se snažní ochránit své podniky před možností, že je získají cizí firmy. Ostatně, francouzský premiér Diminique de Villepin veřejně tvrdí, že je potřeba posilovat ekonomický patriotismus. Dokonce si podle francouzského tisku nechal od tajných služeb vypracovat seznam podniků ohrožených cizím převzetím. Politici chrání své národní šampióny, protože předpokládají, že tyto firmy použijí své peníze doma, budou nabírat zaměstnance a zvyšovat mzdy.

Jenže jak nedávno upozornil časopis The Economist, prosperita společností už dnes automaticky neznamená hospodářský růst v jejich mateřské zemi a naopak. Velké koncerny ani příliš nezvyšují domácí mzdy a zaměstnávají spousty lidí mimo mateřskou zemi. Například ve Francii má čtyřicet nejvýznamnějších podniků 57 procent svých pracovníků v cizině.

Přínosem velkých firem je spíše to, že vyplácejí slušné dividendy a hlavně díky nižším nákladům prodávají levnější zboží a služby. Jenže k tomu, aby mohly vyrábět efektivně, potřebují mít společnosti možnost spojovat se podle ekonomické logiky. Bez toho, aby jim v tom bránily předpisy či národní hranice. Mimo jiné i proto komisařka Kroesová nedávno označila ekonomický nacionalismus za nebezpečný nesmysl a Evropská komise se snaží omezující zákony zrušit.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek