Hranice EU nejsou pevné, tvrdí Rehn

10.04.2006

Podle evropského komisaře pro rozšiřován Olliho Rehna není pevně stanoven počet zemí, o které by se v budoucnu mohla rozšířit Evropská unie.

Podle evropského komisaře pro rozšiřován Olliho Rehna není pevně stanoven počet zemí, o které by se v budoucnu mohla rozšířit Evropská unie. Místo pevného stanovení budoucího počtu členů EU prosazuje „dynamický přístup“, který by tuto otázku nechal otevřenou. V interview pro německý list Die Welt vysvětlil pod čím si Evropská komise představuje termín „absorpční kapacita EU“.

Pojem „absorpční kapacita EU“, tedy počet zemí, o které se ještě může EU rozšířit, aniž by přestala plnit svou základní funkci, byl v poslední době užíván velmi často v souvislosti s debatami o dalším rozšiřování unie, zejména o balkánské státy a Turecko.

Podle Rehna musí EU po vstupu každého nového člena zůstat „funkční“ – každý vstup nové země by měl být finančně uskutečnitelný a neměl by ohrozit základní evropské cíle, mezi něž patří ekonomický růst a institucionální reformy.

Rehn tak nepřímo potvrdil, že šanci na členství v EU má každá evropská země, která splní demokratická kritéria. „Každá evropské země, která respektuje hodnoty, jako je demokracie, lidská práva, právní systém, se může stát členem EU. To ovšem neznamená, že bude akceptována každá země. Bylo by ovšem špatné uzavírat dveře pouhým zakreslením čáry do mapy“, uvedl.

EU musí i nadále podle Rehna plnit svůj závazek z roku 2003, který zemím ze západního Balkánu slibuje evropskou budoucnost.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek