Senátoři opravili eurozatykač

20.04.2006
Po dvou letech čeští zákonodárci napravili chybu v takzvaném eurozatykači. Kvůli ní policie dosud nemohla dostat do Česka lidi stíhané za těžké zločiny, kteří se ukrývali v zemích Evropské unie.

Po dvou letech čeští zákonodárci napravili chybu v takzvaném eurozatykači. Kvůli ní policie dosud nemohla dostat do Česka lidi stíhané za těžké zločiny, kteří se ukrývali v zemích Evropské unie.
Problém je tom, že eurozatykač, tak jak ho schválili poslanci, neumožňoval vydávání lidí stíhaných před rokem 2004. Jde o jednatřicet obviněných, kteří jsou podezřelí z vražd nebo z pašování drog.
Včera však senátoři v novele trestního řádu schválili nové znění eurozatykače. Ten se tak bude nově vztahovat i na činy spáchané právě před přijetím zákona.
Nyní záleží na tom, zda normu podepíše prezident.

Zatykač měl chyby

„Šulejův případ nemá cenu zastírat, o tom se ví. Ale u ostatních by to mohlo v budoucnu zkomplikovat vydávání,“ řekl mluvčí ministerstva Petr Dimun.
Mezi země, které nyní nechtějí na základě českého eurozatykače zločince vydávat, patří kromě Irska například Velká Británie, Španělsko, Nizozemsko, Švédsko nebo Polsko.

Úřady se sice i teď snaží stíhané lidi do Česka dostat na základě starších evropských úmluv, ovšem těmi se po přijetí „celoevropského“ zatykače přestala většina států řídit.
„Vzkázaly nám, že je pro ně eurozatykač nyní důležitější,“ vysvětlil Dimun.

ODS proti vydávání Čechů

„Platím svému státu daně a ten mi za to má poskytovat ochranu před jinými státy. Tedy jistotu, že když něco provedu v zahraničí, nejsem sice beztrestný, ale budu souzen na území vlastního státu,“ prohlásil Pospíšil.
To byly také hlavní výhrady prezidenta Václava Klause, který zákon před dvěma lety vetoval, sněmovna ho ovšem přehlasovala.

Spor se vede i v Evropě

Eurozatykač už soudy v některých zemích napadly. V Německu soud loni zrušil k eurozatykači prováděcí předpisy, totéž udělal polský Ústavní soud.
Ten dal navíc zákonodárcům 18 měsíců na to, aby rozpor mezi ústavními právy občanů a zatykačem vyřešili.

Co řeší novela trestního řádu

Rozšíření platnosti eurozatykače

Soudy zveřejní jména mladistvých

Zajištění nemovitosti nebo podílu ve firmě

Autor: Vojtěch Blažek

Sdílet tento příspěvek