Klaus vybídl EU k plnému otevření trhů

26.04.2006
Prezident české republiky přednesl v USA svůj koncept Evropské unie, v němž navrhuje omezit politické zásahy do lidských aktivit.

Svůj sen o Evropské unii jako společenství suverénních států představil český prezident Václav Klaus v Los Angeles ve své přednášce pro tamější organizaci World Affairs Council. Navrhuji nově vymezit celé pojetí EU, … vrátit se k mezivládnímu modelu evropské integrace, k původnímu konceptu odstraňování všech druhů bariér, k důsledné liberalizaci a k otevírání trhů, řekl.

Vyslovil se pro minimalizaci politických zásahů do lidských aktivit. Tam, kde jsou nevyhnutelné, by se měly odehrávat co nejblíže občanům – na úrovni měst, regionů a států – a nikoli v Bruselu. Svobody, demokracie a prosperity v Evropě se podle Klause nedosáhne pomocí nedostatku demokracie, supranacionalismem, etatismem (snahou o zasahování státu do politického a hospodářského života země), zvyšováním počtu zákonů, sledováním a regulací.

Evropa podle Klause potřebuje politický systém, který nesmí být obrácen v trosky postmoderní interpretací lidských práv s převahou práv skupinových nad individuálními, oslabováním národních demokratických institucí, ztrátou potřebné soudržnosti uvnitř států a působením nejrůznějších nevládních organizací.

Hospodářství nesmí být poškozováno nadměrnou státní regulací, rozpočtovým deficitem, státní ochranou určitých oborů nebo podniků a obtížným zákonodárstvím týkajícím se trhu práce, soudí Klaus. Sociální systém se musí zbavit všemožných překážek, více než štědrých sociálních dávek, nejrůznějšího přerozdělování příjmů a dalších forem státního paternalismu.

EU potřebuje systém vztahů spojujících jednotlivé státy. Tyto vazby nesmějí spočívat na falešném internacionalismu, na nadnárodních organizacích a na nepochopení globalizace, ale na dobrém sousedství svobodných a suverénních zemí a na mezinárodních paktech a smlouvách, řekl prezident.

V parafrázi obrazného výroku někdejšího ministra zahraničí USA Henryho Kissingera dejte mi telefonní číslo do Evropy uvedl, že do EU nemá být jedno číslo, ale 25 – do každé země zvlášť.

Klaus v úterý také navštívil losangelského starostu Antonia Villaraigosou. S vysvětlením, že dobře zná sportovní nadšení svého hosta, předal šéf radnice Klausovi netradiční dar – basketbalový míč s podpisy všech hráčů místního týmu Los Angeles Lakers, včetně slavného Kobe Braynta.

Pětidenní pobyt českého prezidenta v USA bude ode dneška pokračovat v Chicagu, kde pozdě večer SELČ promluví na místní univerzitě o zkušenostech z patnácti let transformace české společnosti. Na programu má také setkání s místní krajanskou obcí.

Autor: kaj-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek