Členství v Evropské unii vítá každý druhý občan EU

28.04.2006
Mezi největší eurooptimisty patří podle Eurobarometeru Lucemburčané, Nizozemci a Irové. Na opačném pólu stojí Lotyši, Rakušané a Britové.

Nejnovější pravidelný průzkum veřejného mínění Eurobarometer příští týden odhalí zvýšenou podporu členství v EU v Lotyšsku, Rakousku a Velké Británii, kde ovšem zároveň stále panuje největší euroskepticismus. Průzkum, do kterého měli možnost nahlédnout redaktoři internetového portálu EUobserver a který je speciálně zaměřen na budoucnost Evropy, dále ukazuje, že členství své země v EU považuje za dobrou věc téměř každý druhý občan Evropské unie (49 procent). Mezi největší eurooptimisty patří Lucemburčané (71 procent), Nizozemci (71 %) a Irové (68 %). Na opačném pólu stojí Lotyši (29 %), Rakušané (31 %) a Britové (33 %).

Z výzkumu je také patrná rozdílnost názorů v zemích, kde bylo loni zamítnuta evropská ústavní smlouva – v Nizozemsku členství v EU v současné době podporuje 71 procent občanů, zatímco ve Francii pouhých 44 procent.

Průzkum se zabýval také speciálními otázkami, týkajícími názorů na EU a její budoucnosti. 67 procent Evropanů považuje Evropskou unie za moderní a demokratickou. Zároveň ovšem téměř polovina dotázaných ji vidí jako technokratickou (49 %) a neúčinnou (43 %). Za nejzáslužnější činy unie respondenti považují prosazování míru a volného pohybu osob, jako nevětší omezení bloku vidí zvyšující se nezaměstnanost.

K lepší budoucnosti Evropské unie by podle 51 procent občanů přispělo srovnání životní úrovně v jednotlivých členských zemích, následuje zavedení eura ve všech členských zemích (26 %) a společná ústava (25 %).

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek