Eurozóna v prvním čtvrtletí zdvojnásobila tempo růstu z konce roku

11.05.2006
Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta, v předchozím období v závěru loňského roku rostla tempem 0,3 procenta.

Růst v celé Evropské unii dosáhl rovněž 0,6 procenta ve srovnání s růstem 0,4 procenta o čtvrtletí dříve. Uvedl to statistický úřad Eurostat. Úřad v prvním rychlém odhadu sdělil, že se zrychlilo i meziroční tempo růstu. V případě eurozóny zrychlilo na dvě procenta z předchozích 1,8 procenta v prvním čtvrtletí loni. Podobně růst v celé unii zrychlil na 2,2 z předchozích dvou procent.

Ekonomové předpokládali, že ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí vykáže růst proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta.

Nad průměrem unie byl růst ekonomiky v Řecku, kde proti předchozímu čtvrtletí činil 2,7 procenta. Meziroční tempo růstu HDP v Řecku dosáhlo dokonce čtyř procent. V Belgii ekonomika vzrostla o 0,8 procenta meziměsíčně a o 2,2 procenta meziročně. Údaje za Českou republiku nejsou v prvním rychlém odhadu uvedeny.

Z velkých ekonomik je slabší hlavně růst v Německu, kde činil pouze 0,4 procenta, naopak ve Španělsku růst proti předchozímu čtvrtletí dosahuje 0,8 procenta. Údaje za Francii zatím nejsou k dispozici.

Pro srovnání, růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí dosáhl 1,2 procenta ve srovnání s předchozím tříměsíčním čtvrtletí, kdy činil 0,4 procenta. Meziroční tempo růstu v USA v prvním čtvrtletí zrychlilo na 3,5 z předchozích 3,2 procenta.

Německá ekonomika ve čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

„Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2005 přicházely pozitivní impulzy jak od domácích, tak od zahraničních aktivit. Na začátku roku 2006 přispěl k hospodářskému růstu jak zahraniční obchod, tak především soukromá spotřeba a investice do nových zařízení,“ sdělil Spolkový statistický úřad, který je zdrojem dat.

Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že růst v prvním čtvrtletí dosáhne 0,6 procenta. V meziročním srovnání tempo růstu činí 2,9 procenta a zrychlilo tak z 1,1 procenta ve čtvrtém čtvrtletí loni. Údaj za čtvrté čtvrtletí byl revidován směrem vzhůru z jednoho procenta.

Německá vláda počítá na letošní rok s růstem HDP o 1,6 procenta. Na své prognóze nehodlá nic měnit ani po nové statistice. „Nemáme důvod snižovat odhad vlády,“ řekl poslanec Spolkového sněmu Hartmur Schauerte. V příštích měsících se podle něj dynamika růstu zvýší.
Pokud by se ale vzaly v úvahu údaje upravené o nestejný počet pracovních dní, meziroční tempo růstu by se v prvním čtvrtletí zpomalilo na 1,4 z 1,7 procenta v závěru loňského roku. Za slabým růstem se částečně skrývá příliš dlouhá zima, která oddálila zahájení stavebních prací.

„Tempo růstu německé ekonomiky se v prvním čtvrtletí opět zrychlilo, ale růst zaostal za odhady,“ řekl ekonom finančního ústavu Commerzbank Matthias Rubisch. Ekonomika si podle něj zachovává pouze mírný růst, přestože úroveň podnikatelské důvěry je blízko rekordu. Růst v posledních třech měsících loňského roku zůstal proti předchozímu tříměsíčnímu období beze změn. Úřad tedy nemusel své původní údaje podrobit revizi.

Pásmo odhadů za první čtvrtletí přitom bylo velmi široké a zatímco někteří analytici čekali růst jen o 0,2 procenta, jiní očekávali, že růst v prvním čtvrtletí dosáhne až 0,8 procenta.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek