Tendry dostanou jasnější pravidla hry

12.05.2006
Evropská komise navrhla zavést jasnější pravidla hry pro odvolání neúspěšných uchazečů o veřejné zakázky.

Evropská komise včera navrhla zavést jasnější pravidla hry pro odvolání neúspěšných uchazečů o veřejné zakázky.
Cílem je účinněji čelit případné diskriminaci a porušování pravidel hry i více otevřít konkurenci tento trh, který představuje okolo 16 procent hrubého domácího produktu „pětadvacítky“, v číslech za rok 2003 pak 1,5 biliónu eur.
Návrh ještě bude potřebovat souhlas členských států a Evropského parlamentu, aby se mohl stát evropským zákonem.

Podle návrhu směrnice by úřady musely ve lhůtě nejméně deseti dnů mezi vyhlášením vítěze tendru a podepsáním kontraktu informovat konkurenty a poskytnout jim tak příležitost napadnout toto rozhodnutí u odvolacího orgánu, aby je mohl pozastavit či zrušit. V naléhavých případech by se lhůta mohla zkrátit na sedm dnů. Direktiva by členské státy zavázala zavést sankce, aby porušování pravidel při uzavírání kontraktů nemohlo zůstat beztrestné.

V čem jsou slabiny zákonů

Návrh komise by znevýhodněným firmám pomohl účinněji napadnout sporná rozhodnutí a zabránit nezákonnému přidělení lukrativních zakázek.
„Podniky, které se ucházejí o veřejné zakázky, si musí být jisté regulérností soutěže, stejně tak jako daňoví poplatníci, kteří nakonec zakázku zaplatí. V důsledku to znamená, že podniky by kdekoliv v EU měly mít možnost napadnout případné neférové rozhodnutí, aby mohlo být napraveno. Toto posílení práv uchazečů se promítne do lepší ochrany podniků, zesílení konkurence a rozumnějšího využívání veřejných výdajů,“ uvedl komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Co to znamená pro Česko

S porušováním unijních pravidel pro veřejné zakázky mají problémy prakticky všechny členské země „pětadvacítky“, ale úředníci komise si ani netroufají odhadnout, jak velké části trhu by se pochybení mohla týkat. V minulosti EK například formálně upozornila Prahu na podezření z porušení předpisů o zadávání veřejných zakázek podnikem Lesy ČR.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek