EP podpořil mechanismus podporující palestinská území

01.06.2006
Na kompromisním znění rezoluce se nakonec dohodly všechny politické kluby, takže byly obroušeny všechny hrany a dokument se neliší od obvyklých stanovisek ministrů zahraničí EU.

Evropský parlament podpořil úsilí členských zemí EU a Evropské komise rychle vytvořit dočasný mezinárodní mechanismus, kterým by proudila pomoc na palestinská území, nikoli však přímo palestinské vládě ustavené hnutím Hamas. Upozornil na hrozbu humanitární krize v Palestině a doporučil, aby do dodávek pomoci byl přímo zapojen prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás.

Na kompromisním znění rezoluce se nakonec dohodly všechny politické kluby, takže byly obroušeny všechny hrany a dokument se neliší od obvyklých stanovisek ministrů zahraničí EU. „Není to moc dobrý text, bylo ho však dosaženo po značném boji. Konstatuje, jak se věci mají, nepředstavuje žádný posun,“ komentovala rezoluci spoluautorka Jana Hybášková (SNK-ED).

Europoslanci chtějí, aby mezinárodní mechanismus fungoval pružně, aby měl široký záběr a aby obsahoval kontrolní brzdy, které zabrání zneužití peněz. Líbilo by se jim, kdyby peníze EU a dalších zemí či organizací proudily přes Světovou banku. Vyzývají Izrael, aby okamžitě obnovil převody palestinských příjmů z cel a daní, které blokuje od začátku roku.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek