Tony Blair: Svět potřebuje nové instituce

01.06.2006
V současné době existuje všeobecná shoda na tom, že moderní svět se vyznačuje vzájemnou provázaností. Dosud jsme neměli čas plně pochopit, jak moc se mezinárodní situace změnila.

V současné době existuje všeobecná shoda na tom, že moderní svět se vyznačuje vzájemnou provázaností. Dosud jsme neměli čas plně pochopit, jak moc se mezinárodní situace změnila.
Vzájemná provázanost znamená, že lokální krize se může snadno změnit v globální. To zcela boří tradiční náhled na národní zájmy. Státy, dokonce tak velké a silné jako USA, nyní čelí silnému náporu událostí, které vznikly mimo jejich hranice.

Na společném postupu se ale nedohodneme, pokud nebude založen na společných hodnotách – hodnotách svobody, demokracie, tolerance a spravedlnosti. Tyto hodnoty jsou všeobecně uznávány ve všech zemích, náboženstvích a rasách, třebaže ne úplně všemi lidmi. Tyto hodnoty mohou inspirovat a sjednocovat. Potřebujeme mezinárodní společenství, jež bude tyto hodnoty ztělesňovat a usilovat o jejich prosazení.

Novou Radu bezpečnosti

Pravomoci generálního tajemníka OSN by se měly posílit tak, aby mohl Radě bezpečnosti navrhovat opatření a řešení dlouhotrvajících konfliktů, a v tom bychom jej měli podporovat.
Za druhé se to týká Světové banky a MMF. Existují některé argumenty pro spojení těchto institucí a v každém případě existuje mnoho argumentů pro jejich reformu.

Uranová banka

Cynik a idealista

Nic z toho však neodstraní porážky, nedokonalá řešení, nedůslednosti a pokrytectví, které provázejí rozhodovací procesy v reálném světě. Znamená to však, že nejlepší vlastnosti lidské duše, jež po věky věků vedly lidstvo k pokroku, jsou zároveň nejlepší nadějí pro budoucnost světa.

Autor je britským premiérem

Autor: Tony Blair

Sdílet tento příspěvek