Evropský institut pro rovnoprávnost zahájí činnost příští rok

02.06.2006
Nová unijní agentura má sběrem a vyhodnocováním údajů z jednotlivých států přispět k potírání diskriminace žen na pracovním trhu, domácího násilí či nucené prostituce.

Evropský institut pro rovné příležitosti mužů a žen má otevřenou cestu ke svému vzniku. Na příslušném nařízení v Lucemburku dohodli ministři práce a sociálních věcí Evropské unie. O sídlo této nové unijní agentury, která má začít fungovat od příštího roku, se uchází mimo jiné Česko, Slovensko, Slovinsko a Litva.
Sídlo je ještě úplně otevřená otázka. Hlavní je, aby institut vznikl, a to by výběr místa komplikoval. Zpočátku by mohl působit v Bruselu, uvedl komisař Vladimír Špidla.

O sídle nových agentur se obvykle rozhoduje na summitu EU v balíku provázaných rozhodnutí. Česko sice svou kandidaturu nestáhlo, ale ještě váhá, zda své úsilí nezaměřit raději na připravovaný technologický institut EU. V tomto případě však na stole ještě není ani definitivní návrh Evropské komise.
Vytvoření institutu rovných šancí navrhla EK před rokem, právě na Mezinárodní den žen, a letos v březnu návrh v prvním čtení schválil i Evropský parlament. Nová instituce by v letech 2007 až 2013 měla hospodařit s rozpočtem 52,5 milionů eur.

Nařízení o vytvoření institutu se nyní vrátí na pořad EP. Kromě sídla však zbývá ještě vyřešit některé sporné otázky; kupříkladu EK a EP prosazovaly pouze devítičlennou správní radu institutu, zatímco ministři dnes rozhodli, že by v ní každý z 25 států měl mít svého zástupce. O detailech se bude ještě jednat, ale zásadní rozhodnutí už padlo, řekl Špidla.
Nová unijní agentura má sběrem a vyhodnocováním údajů z jednotlivých států přispět k potírání diskriminace žen na pracovním trhu, domácího násilí či nucené prostituce. Rozměry těchto jevů se v EU většinou jen odhadují.

Z výroční zprávy EK o stavu rovnosti v EU vyplývá, že Evropanky v průměru nadále vydělávají o 15 procent méně než muži, rovněž míra zaměstnanosti žen je o 15 procentních bodů nižší než u mužů. V Česku činí průměrný výdělek ženy 81 procent mzdy muže, na Slovensku 76 procent.

Související články:
Evropská komise našla cestu k rovnosti mužů a žen

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek