Wallströmová podpořila zrušení štrasburského sídla EP

02.06.2006
Odpor vůči Štrasburku vzrostl začátkem května, když se výbor pro kontrolu rozpočtu začal zabývat podivnými praktikami štrasburské radnice, která několik desetiletí účtuje EP vyšší nájemné za podpůrné kancelářské budovy.

Evropská komisařka pro komunikaci Margot Wallströmová na svém blogu podpořila hlasy volající po uzavření štrasburského sídla Evropského parlamentu.
Odpor vůči Štrasburku vzrostl začátkem května, když se výbor pro kontrolu rozpočtu začal zabývat podivnými praktikami štrasburské radnice, která několik desetiletí účtuje EP vyšší nájemné za podpůrné kancelářské budovy, než kolik sama platí jejich majitelům. Přišlo se na to ve chvíli, kdy se EP chystal tyto nemovitosti odkoupit.

Dvě štrasburské budovy jsou využívány pouze jednou měsíčně na čtyři dny během plenárních zasedání. Jejich majitelem je nizozemský realitní fond, který je pronajímá městu Štrasburk a to následně Evropskému parlamentu za zhruba 10,5 milionů eur ročně. Podle poslanců by celé nájemné měl dostávat realitní fond.

Evropský parlament by si měl rozhodnout sám, kde se bude scházet! Na jedné straně lze rozumět a respektovat historickou tradici, která vede k umístění sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku, na druhé straně ovšem vyvstává problém a to jsou náklady, uvedla komisařka.

Naději vidí v budoucnosti. Snad s novým francouzským prezidentem by mohla začít konstruktivní diskuse o kompenzacích pro francouzskou stranu za to, že se europoslanci budou scházet pouze v Bruselu.., napsala Margot Wallströmová na svém blogu.

Komise názor komisařky nesdílí

Podle mluvčího Evropské komise Johannese Laitenbergera ovšem názor Wallströmové neí oficiálním stanoviskem EK. Všechny teze, které komisařka vyslovila, byly pouze jejím osobním názorem, uvedl mluvčí. Každý člen Evropské komise může podle něj prezentovat své vlastní názory na klíčové evropské otázky.

Laichtenberger dodal, že ustanovení sídla Evropského parlamentu do Štrasburku je obsaženo v evropských smlouvách a k jeho zrušení by byl potřebný souhlas všech evropských lídrů.

K zrušení sídla má přispět i petice

K zrušení sídla má přispět i petice. Její iniciátoři, mezi něž patří například švédská europoslankyně Cecilia Malmströmová, očekávají, že se jim podaří posbírat milion podpisů, potřebných pro to, aby se celou záležitostí začaly zabývat orgány EU. K prvnímu červnu zatím petici na stránkách www.oneseat.eu podepsalo 400.000 lidí.

Související články:
Štrasburk šidí Evropský parlament, tvrdí poslanci
Starostka Štrasburku odmítá šizení Evropského parlamentu
Petice má přispět ke zrušení štrasburského sídla EP

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek