Neziskové organizace si stěžují na složitost čerpání fondů EU

06.06.2006
Zejména menší organizace často na evropské prostředky nedosáhnou. Problémem je složitá administrativa a způsob financování.

Asociace nestátních neziskových organizací žádá zjednodušení pravidel pro čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Zejména menší organizace totiž na evropské prostředky nedosáhnou. Problémem je složitá administrativa a způsob financování. Asociace proto nyní vyzvala všechny zainteresované orgány, aby její návrhy, které zahrnují i průběžné hrazení projektů, přijaly. Novinářům to sdělila vedoucí kanceláře asociace Miriam Junová.

Neziskové organizace mají podle Junové velkou šanci podílet se na využití fondů EU v období 2007 až 2013. „To bude mít vliv také na využití státního rozpočtu i rozpočtu krajů,“ uvedla Junová. Větší rozhodovací pravomoci a změna legislativy by podle Junové měla přispět k výrazné proměně prostředí, v němž nestátní neziskové organizace působí.
V souvislosti s využitím financí z EU asociace v ČR navrhuje přiměřené zastoupení neziskového sektoru v pracovních skupinách pro přípravu operačních programů.

S financováním mají problém neziskové organizace například v Ústeckém kraji, o pomoc žádají města i kraj. Samosprávy však mnoho peněz pro ně většinou mají málo.

Pro léta 2007 až 2013 by podle návrhu asociace mělo být zajištěno úplné zálohové financování všech schválených žádostí malých obcí, nestátních neziskových organizací, živnostníků či malých podniků. Zálohové financování připravilo ministerstvo pro místní rozvoj a náklady na uskutečnění projektů by podle něj měly být propláceny průběžně.
Asociace zároveň požaduje rozvoj spolupráce neziskového sektoru s veřejnou správou a podnikatelským sektorem a zejména zjednodušení pravidel a podmínek pro žadatele a příjemce pomoci.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek