Česko má výhrady k postoji unie vůči Kubě

07.06.2006
Podle diplomatických zdrojů se Česku nelíbí, že by unie měla pokračovat v dosavadní politice „kritického dialogu“ s tamním režimem a svůj postoj nepřitvrdit.

Česká republika má výhrady k navrhovanému textu usnesení Evropské unie o Kubě, které je připravováno pro pondělní zasedání ministrů zahraničí EU. Podle diplomatických zdrojů se Česku nelíbí, že by unie měla pokračovat v dosavadní politice kritického dialogu s tamním režimem a svůj postoj nepřitvrdit.
Navrhujeme jisté úpravy v textu a dále jednáme, řekl včera mluvčí českého zastoupení při EU Jan Vytopil. Odmítl však sdělit jakékoli podrobnosti k českému postoji i k obsahu připravovaného usnesení.

O textu se jednalo mezi diplomaty pětadvacítky a nyní se ho ujmou velvyslanci. Podle zmíněných zdrojů si většina členských zemí nepřeje radikální kroky. Svědčí o tom i výrok vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solany, který 30. května řekl, že neočekává drastické změny v postoji unie vůči Kubě.

Ministři zahraničí EU se loni v červnu dohodli, že neobnoví vůči Kubě diplomatické sankce pozastavené o půl roku dřív, ačkoli tvrdě kritizovali tamní režim za porušování lidských práv. Už tehdy měla česká strana s textem potíže, a prosadila některé tvrdší formulace. Bylo dohodnuto, že unie se ke Kubě vrátí za rok, tedy nyní v červnu.

Česká diplomacie a osobně ministr zahraničí Cyril Svoboda se od té doby aktivně angažují proti Castrovu režimu a na podporu kubánských disidentů. Podobné stanovisko zaujala v únoru i většina poslanců Evropského parlamentu. Také oni poukázali v usnesení na to, že smířlivá politika vůči Havaně nepřináší žádné plody, a žádali o její změnu. Koncem minulého měsíce rovněž bývalý prezident ČR Václav Havel na konferenci věnované politice EU vůči Kubě prohlásil, že unie by mohla dělat více pro podporu lidských práv na Kubě.

Související články:
Europarlament odsoudil Castrův režim na Kubě 
Další zatýkání kubánských disidentů vyvolalo odpor v EU

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek