Ministři EU schválili úpravu účetních pravidel pro banky

07.06.2006
Ecofin zároveň jedná o změnách režimu DPH, ale ke shodě mezi představiteli člesnkých států EU zřejmě nedojde.

Ministři financí Evropské unie podepsali dohodu o přijetí nových pravidel, které mají přinutit banky v EU, aby si vytvářeli dostatečné rezervy dostatečně pokrývající rizika jejich účetnictví.

Pravidla vycházejí z celosvětové účetní dohody známé jako Basilej 2. Nově zaváděné předpisy umožňují finančním institucím, aby si mohli vybrat ze tří různých cest jak odložit stranou potřebný kapitál.

Nová pravidla již dříve odsouhlasil Evropský parlament a tyto změny ministři plně akceptovali. Nové požadavky mají přispět k zlepšení finanční stability a posílení důvěry ve finanční systém. Podporují zvyšování manažerského rizika u finančních institucí, uvádí se v prohlášení 25 států EU.

Základní a středně pokročilá pravidla lze použít již na konci tohoto roku. Ty největší úpravy – typické pro velké a nadnárodní banky – vstoupí v platnost od konce roku 2007. Pravidla stanovují přednostní úpravy pro některé druhy rizikového kapitálu, uvádí se v prohlášení.

Některým bankám nová pravidla umožňují efektivnější využití kapitálu. Zároveň jim mají také pomoci snížit náklady na půjčky firmám, což by se mělo projevit i na celkovému hospodářskému růstu. Prezident ECB Jean Claude Trichet v pondělí, že doufá, že USA již brzy budou připrveny přistoupit k zavádění pravidel Basilej 2.

Naopak šéf Fedu Ben Bernanke v reakci prohlásil, že Ameriky má před sebou ještě dlouhou cestu, než bude moci domestikovat tento systém bankovních pravidel. Spojené státy mají zpoždění s implementací nových globálních kapitálových pravidle, které zahrnují vyrovnání účetních standardů na celém světě a mají být prevencí proti finančním krizím, aby se v případě jejich vzniku nešířily dále do světa.

Změna režimu DPH nebude

Ministři financí Evropské unie se ovšem nedohodli na nových pravidlech pro placení daně z přidané hodnoty při poskytování služeb přes hranice. Prodloužili proto o půl roku platnost směrnice o elektronickém obchodu, která s návrhy souvisí a vyprší na konci června. Ve druhém pololetí se o dohodu pokusí znovu.

 

Kompromis zmařily čtyři vlády v čele s Německem. Nesouhlasí se zavedením systému, podle něhož by se daň při poskytování služeb mezi podniky (plátci DPH) platila v zemi, kde je služba poskytována, podle jejích pravidel. Pro dodávky některých služeb přímo uživateli (neplátci daně) měl být zaveden systém jednoho správního místa, kde by poskytovatel služeb provedl všechny nezbytné úkony a informaci by předal státu, kde došlo k plnění. Ten by podle vlastních pravidel pak daň vybral. Zabránilo by se tím povinnosti poskytovatele služby se registrovat ve všech zemích, s nimiž obchoduje.

 

Česká republika vznesla výhradu proti návrhu, aby se systém zkušebně zabíhal dva roky pro omezený počet služeb a pak se měnil. Podle náměstkyně ministra financí Dany Trezziové považuje takové řešení za nesystémové a zbytečně nákladné. Kdyby však všichni ostatní členové EU balíček podpořili, ČR by výhradu stáhla, řekla Trezziová.

Na stole měli ministři velmi technické návrhy tří směrnic, jež měly začít platit postupně v letech 2008-10, plus novely směrnice o elektronickém obchodu, jejíž platnost byla o půl roku prodloužena. Tento zákon upravuje vybírání DPH z audiovizuálních a elektronických služeb ze třetích zemí.

 

Německo prosazovalo plošné zavedení tzv. reverse charge pro všechny druhy služeb přes hranice a také pro některé služby mezi pláci DPH uvnitř jedné země. Podle této zásady by za všech okolností platil DPH konečný příjemce služby, nikoli její poskytovatel.

Neúspěch pokusu zjednodušit tato mimořádně komplikovaná pravidla se očekával. Nečekám, že dnes pokročíme, řekl ráno rakouský ministr Karl-Heinz Grasser, který schůzi předsedal. Připomněl ovšem, že jeho stanovisko podporuje většina členů EU, což upevňuje jeho přesvědčení, že jde o dobrý návrh.

Autor: hal-iHNed,reuters.com,čtk

Sdílet tento příspěvek