Bělorusko zakázalo vstup představitelům EU na svoje území

09.06.2006
Bělorusko ve čtvrtek zakázalo vstup přestavitelů EU a USA na svoje území jako odvetu za sankce, jež na něj uvalily západní země v reakci na průběh nedávných prezidentských voleb.

Bělorusko ve čtvrtek zakázalo vstup přestavitelů EU a Spojených států na svoje území jako odvetu za sankce, jež na něj uvalily západní země v reakci na průběh nedávných prezidentských voleb, jejichž vítězem se opětovně stal Alexander Lukašenko.

„Respesivní opatření jsme zavedli pro EU a USA. Jsou založena na principu reciprocity“, informoval novináře mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Andrej Popov. Odmítl uvést konkrétní jména na seznamu, pouze dodal, že jde o „nejútočnější politické osobnosti“, které vystupovali nepřátelsky proti Bělorusku.

Lukašenko, kterého Washington považuje na posledního diktátora v Evropě, zvítězil v prezidentských volbách 19.března s 83 procentní voličskou podporou a ujal se svého třetího funkčního období. Západní vlády označily volby za zmanipulované. USA a EU zakázaly Lukašenkovi a dalším 30 běloruských představitelům vstup na svoje území.

Autor: rai-ihned, TASR

Sdílet tento příspěvek