Chirac volá po „euroburze“

09.06.2006
Plánované spojení burz NYSE a Euronext ještě nestačili posvětit akcionáři obou společností a už se stalo trnem v oku samotného francouzského prezidenta Jacquese Chiraka.

Největší světová burza cenných papírů, kterou chystá šéf americké NYSE Group John Thain a jeho pařížský partner Jean-Francois Théodore stojící v čele pařížského Euronextu, se rodí ztuha. Plánované spojení ještě nestačili posvětit akcionáři obou společností a už se stalo trnem v oku samotného francouzského prezidenta Jacquese Chiraka.
Ten transatlantickému burzovnímu svazku v hodnotě 10 miliard dolarů očividně nepřeje. „Neskrývám, že bych raději viděl francouzsko-německé řešení,“ prohlásil Chirac, který předevčírem v Rheinsbergu jednal se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Opravdu jenom gesto?

Britský list Financial Times ale upozorňuje, že Chirac se vyslovil proti transatlantické burze v době, kdy je v pařížských finančních kruzích patrna rostoucí nervozita. Velcí francouzští akcionáři Euronextu, jako například peněžní domy BNP Paribas či Credit Agricole, si kladou otázku, zda se Théodore, který dal přednost New Yorku před Frankfurtem, přece jen neukvapil.

Někteří finančníci mu vytýkají, že důkladně nezvážil všechny možnosti, zejména nabídku Deutsche Börse. Spojením Paříže a Frankfurtu by podle nich vznikla velice silná burza mající „strategický význam“ pro eurozónu.
Setkání francouzského prezidenta a spolkové kancléřky ale přes veškerá prohlášení může další průběh souboje o Euronext ovlivnit. Německá média nevylučují, že šéf Deutsche Börse Reto Francioni bude o fúzi ještě tento týden jednat v Paříži jak s politiky, tak i zástupci průmyslových a finančních kruhů.

Deutsche Börse má prý čas

Vedení Deutsche Börse včera sdělilo, že od letošního října mohou být do prestižního frankfurtského indexu DAX zařazeny také kvalitní zahraniční tituly. Podmínkou ale je, že aktivity firmy jsou operativně řízeny z Německa a alespoň třetina jejích akcií je obchodována ve Frankfurtu.
„Deutsche Börse se tak připravuje na potenciální fúzi,“ míní podle agentury Bloomberg Klaus Stabel ze společnosti ICF Kursmakler.
Akcie firem sídlících mimo Německo dosud jsou součástí burzovního indexu MDAX, zahrnujícího středně velké společnosti.

Hodnota akcií na burzách

Zdroj: F. A. Z

Autor: Václav Lavička

Sdílet tento příspěvek