EU prodloužila přítomnost jednotek Eufor v Bosně

12.06.2006
Ministři zahraničí zemí Evropské unie se rozhodli prodloužit o šest měsíců do konce roku přítomnost svých jednotek (Eufor) v Bosně a Hercegovině v nezměněném poštu 6700 vojáků.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se rozhodli prodloužit o šest měsíců do konce roku přítomnost svých jednotek (Eufor) v Bosně a Hercegovině v nezměněném poštu 6700 vojáků. Považují za nezbytné „zachovat úroveň nyní rozmístěných jednotek a také úkoly, které jim jsou svěřeny“.

EU převzala v roce 2004 v Bosně žezlo od Severoatlantické aliance a zahájila zde operaci Althea. Cílem je dohlížet na dodržování vojenských aspektů Daytonských dohod, které definují podmínky míru v Bosně a poválečného uspořádání.

Rakouský ministr obrany Günter Platter v březnu nastolil otázku, zda by se neměla vojenská přítomnost EU v Bosně a Hercegovině začít snižovat po podzimních volbách. Odhadl tehdy, že by mohla klesnout letos na 6000 a postupem času až na 2500. Ministři dnes jen konstatovali, že operace Althea bude nezbytná i po skončení letošního roku.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek