Evropská unie se stále pře o další rozšiřování

12.06.2006

Ministři zahraničí 25 členských zemí EU podepsali dnes s Albánií dohodu o přidružení a stabilizaci. Na postupu v dalším rozšiřování EU se neshodli.

Ministři zahraničí 25 členských zemí EU podepsali dnes s Albánií dohodu o přidružení a stabilizaci. Umožnili tak této zemi pokročit při sbližování s unií, aniž jí ovšem dali jakýkoli časový harmonogram vedoucí k plnému členství. Sama asociační a stabilizační dohoda s přijetím do EU nepočítá, jen posiluje „evropskou perspektivu“ Albánie.

Při přípravě usnesení summitu, který se sejde ve čtvrtek v Bruselu, se šéfové diplomacií přeli o formulace týkající se dalšího rozšiřování unie. Nové členské země, Británie a další měly za to, že text navržený předsedajícím Rakouskem vyznívá příliš negativně a je třeba ho změnit.

Český ministr Cyril Svoboda očekává na summitu na toto téma velkou debatu. „Nejde jen o to, zda je rozšiřování nakloněno veřejné mínění, a o to, jak to uneseme finančně. Z ´kodaňských kritérií´ je přece jasné, že do EU mohou vstoupit jenom ti, kdo jsou na to připraveni,“ řekl ministr novinářům. Zmíněná kritéria zahrnují klíčové politické a ekonomické podmínky, jako právní stát, demokracie, tržní ekonomika či schopnost čelit tlakům na otevřeném trhu.

Definice absorpční kapacity EU je zřejmě nutná

Návrh usnesení summitu ukládá Evropské komisi, aby na podzim vedle posudků na kandidátské země předložila zprávu o schopnosti unie tyto členy „vstřebat“. „Zaměří se přitom zvláště na právní, institucionální a finanční aspekty, stejně jako na vnímání rozšíření veřejností v unii. Vezme také v úvahu nezbytnost odpovídajícím způsobem rozšíření vysvětlovat,“ píše se v textu, který musí podle Svobody doznat změn.

Řadě starých členských zemí EU se nelíbí plány dalšího rozšiřování unie. Považují je za škodlivé jak z hlediska akceschopnosti společenství, tak, a to především, za zbytečné dráždění veřejného mínění, které není další expanzi do zaostalých končin kontinentu nakloněno.

Debata přímo souvisí s „úvahami“ o dalším směřování evropské integrace po těchto referendech. Unie na nejvyšší úrovni v pátek rozhodne, že po roce bez výsledků bude uvažování pokračovat. Platná Smlouva z Nice nepočítá s členstvím více než 27 zemí, tedy „pětadvacítky“ plus Rumunska a Bulharska.

Po vstupu Bulharska a Rumunska bude EU dál jednat s Chorvatskem a Tureckem. Komisař pro rozšíření Olli Rehn minulý týden řekl, že nečeká vstup žádné další země před rokem 2010. Ve frontě na start rozhovorů čeká Makedonie, která má od loňska status kandidátské země. Po Albánii vyjednávají dohodu o přidružení a stabilizaci Bosna a Hercegovina a Srbsko.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek