Barroso: EU musí pokračovat v rozšiřování

14.06.2006

Podle předsedy EU se na podmínku absorpční kapacity EU, kterou navrhuje rakouské předsednictví EU, přihlíželo již při minulém rozšíření EU o deset členů.

Podle návrhu usnesení připraveného předsedajícím Rakouskem na nadcházející summit EU, který se koná ve čtvrtek a pátek v Bruselu, má být Evropská komise pověřena, aby na podzim vypracovala analýzu této „absorpční kapacity“ EU a vzala přitom v úvahu nejen organizační, finanční a institucionální aspekty, ale také nálady veřejnosti.

Předseda Evropské komise José Barroso sdělil, že na toto téma „je třeba vést diskusi“. Podotkl ovšem, že absorpční kapacita není nové hledisko; jako na doplňkové kritérium se na ni pohlíželo už při minulém rozšíření EU o deset členů (včetně ČR). Osobně si myslí, že EU musí v rozšiřování pokračovat a že tento proces není protikladem hlubší integrace, ale naopak vyvolává její potřebu.

Barroso vyčetl těm, kdo se rozšiřování bojí, že trpí ztrátou paměti. „Bylo to snad v Evropě lepší před dvaceti lety, když velká část kontinentu nebyla svobodná? Bylo to snad lepší před deseti lety, kdy se odehrávaly masakry na Balkáně?“ Zdůraznil, že rozšiřování dokazuje přitažlivost EU, umocňuje její postavení jako světového hráče a při správném řízení není vůbec protikladem k podstatnější integraci, naopak ji podněcuje.

Rozšiřování Evropské unie o další země po očekávaném lednovém vstupu Rumunska a Bulharska vyvolává v EU spory, které se na summitu určitě promítnou. Řada západoevropských zemí pochybuje, zda by se mělo pokračovat v jednání se zeměmi západního Balkánu a s Tureckem. Přejí si, aby se při posuzování jejich případného přijetí brala v úvahu nejen jejich příprava, ale také schopnost EU je vstřebat.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek