Europoslanci chtějí nové ústavní uspořádání EU do roku 2009

14.06.2006
Evropský parlament vyzval členské státy EU, aby se do druhé poloviny příštího roku dohodly, jak budou dál postupovat ohledně evropské ústavy.

Evropský parlament vyzval členské státy EU, aby se do druhé poloviny příštího roku dohodly, jak budou dál postupovat ohledně evropské ústavy. Její schvalování ztroskotalo před rokem na negativních referendech ve Francii a Nizozemsku. Poslanci potvrdili, že chtějí nové ústavní uspořádání v EU do června 2009, kdy se budou konat příští volby do EP.

Usnesení je adresováno přímo šéfům států a vlád členských zemí EU, kteří se ve čtvrtek a v pátek sejdou v Bruselu v rámci summitu EU. Všeobecně je očekáváno, že výsledkem jednání bude prodloužení tzv. období reflexe, které bylo vyhlášeno po zmíněných neúspěšných referendech. Případně bude pověřeno Německo, aby na závěr svého předsednictví v EU v prvním pololetí příštího roku navrhlo konkrétní východiska. V té době bude už v Nizozemsku i ve Francii po volbách.

Dnešní usnesení evropské sněmovny schválilo 347 z přítomných 629 poslanců; 212 bylo proti a zbytek se zdržel. Výsledek odráží předcházející rozporuplnou debatu, ve které zazněla řada názorů na řešení patové situace, od vyhlášení ústavy za mrtvou přes požadavek pokračovat v její ratifikaci, jako by se nic nedělo, až po návrhy různých způsobů její modifikace.

Přesný postup parlament nenavrhl

EP neřekl, jak se má podle něj přesně postupovat, varoval však před pokusy zvrátit obtížně vyjednaný kompromis, který ústava představuje. Nesouhlasí jak s nápady vybírat z ní a uplatňovat jednotlivé prvky, tak s představami, že by ústavu mohla zavést jen část zemí pětadvacítky.

Také mimo jiné České republiky se týká požadavek, aby summit EU vyzval země, které ústavu zatím neratifikovaly, k vypracování scénářů, jak míní postupovat. Pro Francii a Nizozemsko má být vymyšlen vhodný rámec pro dialog, při kterém se uvidí, za jakých podmínek by mohly ratifikaci obnovit.

EP nechce, aby úvahové období pokračovalo ještě rok. Žádá proto vlády, aby se zavázaly, že opravdu povedou otevřenou veřejnou debatu zaměřenou na klíčové otázky budoucnosti EU.

Související články:
Prodi se vyslovil pro změny v euroústavě

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek