Reformovaný pakt stability zatím nese pozitiva

14.06.2006
Evropská komise ve shrnující zprávě kladně zhodnotila poznatky z prvního roku fungování pozměněného paktu, který slouží jako záruka stability eura.

První rok platnosti reformovaného Paktu stability a růstu přinesl celkově pozitivní výsledky, zásadnější pro hodnocení však bude další vývoj ve střednědobém horizontu. Evropská komise hodnotila fungování paktu ve zprávě pro Evropský parlament a Radu ministrů.


Před rokem vstoupila v platnost nová podoba pravidel pro rozpočtové hospodaření členských zemí EU a zejména eurozóny. Na rozdíl od dřívějšího strnulého důrazu na dodržování hranice tří procent HDP u rozpočtového deficitu přihlíží reformovaný pakt k situaci jednotlivých ekonomik a dává větší prostor pro individuální hodnocení. Dřívější podoba paktu byla kritizována hlavně proto, že zemím v ekonomickém útlumu neumožňovala dostatečné oživení.


„Zvětšením prostoru pro ekonomické posouzení přispěla reforma ke konstruktivnějšímu a transparentnějšímu dialogu o ekonomické politice v EU. Posílila vzájemnou podporu a kolegiální tlak a přispěla k hladkému a efektnímu fungování paktu,“ uvedl ke zprávě komisař pro měnu a ekonomiku Joaquín Almunia.


Reforma podle zprávy přinesla výrazné zlepšení v aplikaci postupu při nadměrném deficitu. Umožnila přihlížet k charakteristikám jednotlivých zemí a situaci jejich veřejných financí a zároveň zachovala v platnosti klíčové kritérium tří procent deficitu. Reforma také podle komise dovolila stanovovat pro nápravu nadměrných deficitů realistické termíny.


V průměru EU se loni rozpočtový deficit snížil na 2,3 procenta HDP z 2,6 procenta v roce 2004. To je podle komise nejvýraznější zlepšení od roku 1997, kdy se 11 zemí připravovalo na přijetí eura, konstatovala komise.


Komise však zdůraznila, že důležitější pro směřování rozpočtové politiky v EU bude střednědobý vývoj deficitů a také vývoj státních dluhů. Snahy o konsolidaci rozpočtů jsou sice nyní trvalejší a kvalitnější, to však může být hlavně díky hospodářskému oživení. Hodnocení preventivní složky paktu, zdůrazňující dosažení rozpočtové rovnováhy v delším horizontu, je podle komise uměřenější, a to je právě vzhledem k hospodářskému růstu poněkud znepokojivé.


„Nemůžeme opakovat omyly minulosti, pokud si chceme zařídit bezpečný prostor k manévrování v horších časech. Musíme proto omezit i nadměrné dluhy,“ řekl Almunia. Právě reforma zvýšila důraz na druhý pilíř paktu, který řada zemí trvale překračuje, to znamená státní dluh do 60 procent HDP.

Autor: hal-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek