Europarlament si nechá sídlo ve Štrasburku

16.06.2006
Každoměsíční stěhování europoslanců, jejich asistentů a beden s dokumenty mezi Bruselem a Štrasburkem hned tak neskončí. Členské země Evropské unie totiž odmítly vyslyšet volání po tom, aby parlament měl jen jedno sídlo.

Každoměsíční stěhování europoslanců, jejich asistentů a beden s dokumenty mezi Bruselem a Štrasburkem hned tak neskončí. Členské země Evropské unie totiž odmítly vyslyšet volání po tom, aby parlament měl jen jedno sídlo.
Předseda europarlamentu Josep Borrell se původně chtěl včera na úvod summitu Evropské unie v Bruselu zeptat šéfů států a vlád, jestli by zrušení štrasburského sídla europarlamentu vůbec připadalo v úvahu. Putovní cirkus, jak se přesunům europoslanců přezdívá, vyjde unii každý rok na asi 200 miliónů eur.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, jehož země unii předsedá, ale diskusi na toto téma nakonec z programu vyřadil. Podle diplomatů se obával roztržky s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Borrell tak poslal svůj dotaz lídrům členských zemí jen písemně.
Odpověděli, že si nepřejí nijak měnit evropské smlouvy, řekl včera Borrell. Parlament bude dál fungovat tak, jako doposud.
Systém dvou parlamentních sídel je zakotven v základních smlouvách unie a každou jejich změnu musí posvětit jednomyslný souhlas všech členských zemí. Francie ale o tom nechce ani slyšet.

Sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku je pro nás zásadně důležité, řekla minulý týden ministryně pro spolupráci a frankofonii Brigitte Girardinová. Francie neuvažuje o tom, že by stávající situaci nechala kýmkoli zpochybňovat.
Odpůrci sídla europarlamentu v alsaské metropoli volají po tom, aby do komplexu přesídlila jiná instituce EU, například chystaný Evropský technologický institut. Jejich tábor v posledních měsících výrazně posílil kvůli obviněním, že si štrasburská radnice od roku 1979 nelegálně přivlastnila kolem 80 miliónů eur z peněz, které unie platí za pronájem tamních budov. Petici za zrušení sídla europarlamentu ve Štrasburku v posledních měsících podepsalo přes půl milionu lidí.
Schüssel ale jejich výzvu odmítl. Chápu argument vysokých nákladů, ale Štrasburk není jen místo – je to symbol smíření mezi Francií a Německem, řekl.

Část účastníků summitu se s tím ale nechce smířit. Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende těsně před zahájením schůzky prohlásil, že bude mezi svými kolegy lobbovat za zrušení putovního cirkusu. Nizozemskému parlamentu ale zároveň řekl, že musí postupovat takticky.

Související články:
Štrasburk šidí Evropský parlament, tvrdí poslanci
Starostka Štrasburku odmítá šizení Evropského parlamentu
Petice má přispět ke zrušení štrasburského sídla EP
Lídři EU nejsou ochotni jednat o zrušení štrasburského sídla EU
Wallströmová podpořila zrušení štrasburského sídla EP

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek