Evropští lídři schválili mechanismus pomoci Palestincům

16.06.2006
Summit Evropské unie v Bruselu schválil plán na obnovení finanční pomoci Palestincům, který by se však zaměřoval jen na základní potřeby, zdravotnictví a sociální služby.

Summit Evropské unie v Bruselu schválil plán na obnovení finanční pomoci Palestincům, který by se však zaměřoval jen na základní potřeby, zdravotnictví a sociální služby. Podle závěrů summitu, které dnes schválily hlavy států „pětadvacítky“, je nadále zmrazena přímá pomoc vládě vedené extremistickým hnutím Hamas. EU také upozornila Izrael, že neuzná změny hranic z roku 1967, s nimiž by nesouhlasili Palestinci.

Pomoc bude převáděna prostřednictvím dočasného mechanismu, který připravila Evropská komise po konzultaci s USA, OSN, Ruskem a mezinárodními finančními institucemi. Tento mechanismus by měl být co nejrychleji zaveden ve spolupráci s úřadem palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, zdůrazňuje EU.

Tímto kanálem budou financovány základní potřeby, náklady sociálních a zdravotnických služeb, sociální dávky a dodávky paliva. Unie je „připravena přispět k mezinárodnímu mechanismu podstatnou“ částkou, uvádí text, ale neuvádí obnos.
Vyzývá k příspěvku i arabské země a naléhá na Izrael, aby obnovil převody zadržovaných palestinských příjmů z daní a cel, „které jsou nezbytné k zabránění krize na palestinských územích“.

Tyto převody ve výši asi 50 milionů dolarů měsíčně Izrael zastavil po vítězství Hamasu v palestinských volbách. Po nich USA i EU pozastavily svou finanční pomoc a unie začala připravovat mechanismus, který by obešel struktury ovládané Hamasem.

EU vyzvala ke zrychlení rozšiřování Schengenu
Evropská unie se také zavázala k dalšímu úsilí, aby Češi, Slováci a další nováčci mohli koncem příštího roku cestovat po společenství bez hraničních kontrol.
Pobídka v usnesení z vrcholné schůzky by podle diplomatů měla přispět k dohánění skluzu v technických přípravách na rozšíření schengenského prostoru. Zpoždění se už odhaduje na 15 týdnů a nakonec by podle skeptiků mohlo odsunout konec hraničních kontrol až o rok.

„Je nutné další úsilí, (…) zejména urychleně dovést do konce legislativní opatření v oblasti ochrany hranic a policejní spolupráce a dokončit technické přípravy na úrovni EU a členských států s cílem uvést Schengenský informační systém do provozu do dubna 2007 a Vízový informační systém v roce 2007, a tím připravit půdu pro rozšíření schengenského prostoru v roce 2007 (…),“ praví se v dokumentu.

Až dosud se orientačně počítalo s tím, že noví členové EU a také Švýcarsko by se k Schengenu měli připojit v říjnu příštího roku. Ale kromě vlastní připravenosti je podmínkou schválení příslušných právních předpisů v EU a vytvoření a rozběhnutí nové generace Schengenského informačního systému (SIS II), bez kterého se rozšíření schengenského prostoru volného cestování o další státy neobejde. Původně měl být SIS II spuštěn v březnu příštího roku, nyní usnesení posunulo termín o měsíc.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek