Paroubek varoval Brusel před ODS

16.06.2006
Napětí české politické scény se včera přeneslo i na půdu Evropské unie. Stačilo k tomu málo – aby se úřadující premiér Jiří Paroubek objevil v Bruselu na konferenci socialistických lídrů.

Napětí české politické scény se včera přeneslo i na půdu Evropské unie. Stačilo k tomu málo – aby se úřadující premiér Jiří Paroubek objevil v Bruselu na konferenci socialistických lídrů. Ta se konala bezprostředně před začátkem summitu EU, na němž českou delegaci vede prezident Václav Klaus.
Nemyslím, že by bylo korektní, abychom přijeli oba, abychom se tady přeli před tváří evropské veřejnosti, vysvětloval Paroubek, proč na summitu Česko nezastupuje on, ale prezident. O tom, že na summit v případě volební prohry nepojede, se prý rozhodl ještě před volbami.

Pozor na ODS

Paroubkova slova však naznačují, že svou přítomností v den zahájení evropského summitu chtěl poukázat i na to, jak se k Evropské unii staví ODS. Volby vyhrála ODS. Čím dříve se evropská veřejnost seznámí s jejími názory, tím lépe, říká premiér.
Klaus se po příletu k Paroubkovým výrokům nevyjádřil a zamířil rovnou na summit.
Když mají socialisté své setkání, tak ho mají, řekl předtím prezidentův mluvčí Petr Hájek. Nemám k tomu žádný komentář, pozitivní, negativní, vůbec žádný, bránil se Hájek dalším otázkám.

Politologové Paroubkův postoj přičítají hlavně povolební situaci v Česku.
To, že českou delegaci vede prezident a premiér úřadující vlády přijede ve stejný den na stranickou konferenci, je neobvyklé. Je to zřejmě hlavně hra pro domácí publikum, myslí si Peter Ludlow, analytik a zakladatel bruselského Centra pro studium evropské politiky.

Paroubek čekal víc

Čekal jsem od evropských sociálně demokratických lídrů větší podporu těsně před volbami, kdy u nás vrcholila antikomunistická hysterie, řekl Paroubek.
Z Bruselu se Paroubek vrátil zpět do Prahy ještě ve čtvrtek večer. Hlavy států EU včera jednaly především o dalším osudu ústavní smlouvy, kterou loni odmítli lidé v referendech v Nizozemsku a ve Francii. Takzvané období reflexe na téma co dál s euroústavou by mělo být prodlouženo o další rok.
Podle předběžných závěrů summitu svolá Německo za rok zvláštní summit, na kterém vůdci evropských zemí definují hodnoty a ambice Evropy. Teprve pak se bude jednat, zda a jak se dá ústava zachránit.

Související články:
Paroubek si stěžuje na nedostatečnou podporu ze strany evropských socialistů

Autor: Robert Břešťan, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek