Summit EU: Potvrzen vstup Slovinska do eurozóny v roce 2007

16.06.2006
Další kandidát, Litva, euro od ledna 2007 nezavede, jak již dříve rozhodli ministři financí členských zemí.

Lídři evropských vlád posvětili na Summitu EU vstup Slovinska do eurozóny od 1. ledna příštího roku. Dále také potvrdili, že Litva euro od ledna 2007 nezavede, jak již dříve rozhodli ministři financí členských zemí.
Litvě se podle hodnocení Evropské komise a Evropské centrální banky podařilo splnit všechny podmínky pro přijetí eura kromě inflačního kritéria. Litevský růst cen činil za posledních 12 měsíců 2,7 procenta, zatímco referenční hodnota činila 2,6 procenta.

Byla vypočítána podle pravidel jako průměr tří zemí EU, které vykázaly v daném období nejnižší inflaci. Byly to Finsko, Británie a Polsko, tedy státy, z nichž dva posledně jmenované nejsou v eurozóně ani v režimu tzv. měnového výboru, a mohou tedy svou inflaci ovlivňovat.
Proti takto rigidnímu výkladu práva se dnes ohradily spolu s Litvou také Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko. V prohlášení uvedly, že je třeba se zabývat výkladem inflačního kritéria pro vstup do eurozóny, které musí lépe odrážet ekonomickou dynamiku v rozšířené unii.

Upozorňujeme na přetrvávající nejasnosti při aplikaci kritéria cenové stability, mimo jiné při určování nejvýkonnějších členských zemí a při vyhodnocování udržitelnosti inflace, stojí v prohlášení, které požaduje, aby Evropská komise a Evropská centrální banka provedly hloubkovou analýzu zaměřenou také na to, jak brát v úvahu rychlý růst ekonomik a zároveň respektovat ustanovení smluv.

Nové členské státy zpochybňují metodu, podle níž se inflace nováčků porovnává s průměrnou inflací tří zemí EU, které ji mají nejnižší. Poukazují na to, že momentálně dvě z těchto tří zemí, Polsko a Švédsko, jsou mimo eurozónu a mají tudíž možnost růst cen ovlivňovat. Inflační tlaky jsou krom toho doprovodným, nikoli nutně negativním jevem rychle rostoucích ekonomik.

Související články:
Potvrzeno: Slovinci budou platit eurem od roku 2007, Litevci nikoliv

Autor: rai-ihned, bbc.co.uk

Sdílet tento příspěvek