EK volá po zveřejnění údajů o příjemcích podpory ze strukturálních fondů EU

19.06.2006

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung byly vlády členských zemí vyzvány k publikaci detailních údajů o příjemcích prostředků a jednotlivých projektech.

Evropská komise je připravena požadovat po členských státech plné zveřejnění informací o příjemcích podpory ze strukturálních fondů EU. Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung byly vlády členských zemí vyzvány k publikaci detailních údajů o příjemcích prostředků, jednotlivých projektech a částkách, které subjekty obdržely z evropského rozpočtu.

Strukturální fondy EU jsou nejčastěji využívány v rámci tzv. regionální politiky. Evropské peníze jsou využívány k zlepšování infrastruktury regionů, tvorbě pracovních míst, regionálnímu rozvoji a podpoře malých a středních firem v regionu.

Podle nynějšího plánu Bruselu budou mít zájemci prostředky ze strukturálních fondů EU pouze v případě, když budou souhlasit se zveřejněním údajů o své osobě a chystaném projektu. Osvobozeni od této povinnosti by měli být pouze žadatelé v rámci Evropského sociálního fondu, které je zaměřen především na podporu pracovního trhu, například vyššího zapojení žen do určitých oblastí zaměstnanosti.

Návrh inicioval Evropský komisař Siim Kallas a měl by přispět ke zvýšení transparentnosti čerpání evropských fondů. Některé členské země, jako například Velká Británie nebo Nizozemsko, již zveřejňují informace o příjemcích zemědělských dotací. Další země EU ovšem nový návrh odmítají. Například německá strana tvrdí, že ji nové opatření diskriminuje z příjmu podpory. Očekává se tedy, že Německo bude proti přijetí návrhu silně vzdorovat.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek