EU bude spolu s USA bojovat proti padělkům

19.06.2006
Společná dohoda, která má za cíl bojovat za ochranu autorských práv v Číně nebo Rusku, bude podepsána v úterý.

Evropská unie a Spojené státy budou společně bojovat proti padělkům luxusního zboží, pirátským kopiím hudby i padělkům léčiv. Společná dohoda, která má za cíl bojovat za ochranu autorských práv v Číně nebo Rusku, bude podepsána v úterý.

V rámci spolupráce bude EU školit celníky, zvýší vzájemnou informovanost a pošle experty do zemí, kde výroba nezákonných kopií bují. Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson a komisař pro podnikání a průmysl Günter Verheugen se chystají podepsat protipirátskou strategii v úterý. Americký prezident George W. Bush a další představitelé unie mají návrh podpořit ve středu na vídeňském summitu EU a USA.

Kontrola nebude zahrnovat pouze Čínu nebo Rusko, ale i další země z Asie, Latinské Ameriky a Blízkého východu. Počet zabaveného padělaného zboží na hranicích EU vzrostl mezi roky 1998 a 2004 více než desetkrát. V roce 2004 to bylo 103 milionů položek a v roce 1998 deset milionů.

Padělané léky podle EK tvořily v roce 2004 téměř deset procent světového obchodu s farmaky. Mnoho z nich míří do Afriky, kde se prodávají levně, na nemoc ale zabírat nemusejí.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek