Klaus vystupoval smířlivě, ale stihl se i pohádat

19.06.2006
Český prezident Václav Klaus nenaplnil očekávání části pozorovatelů a premiéra Jiřího Paroubka, že se kvůli svým euroskeptickým postojům postará na summitu EU o pořádný rozruch.

Český prezident Václav Klaus nenaplnil očekávání části pozorovatelů a premiéra Jiřího Paroubka, že se kvůli svým euroskeptickým postojům postará na summitu EU o pořádný rozruch. Podle diplomatů se během jednání pohyboval v rámci mandátu, který mu dala Paroubkova vláda. A to přesto, že, jak sám řekl, se mandátem od „volbami odvolené vlády až zas tak moc necítí svázán“.
Klaus je jedním z nejhlasitějších odpůrců evropské ústavy, která byla hlavním tématem summitu. Při jednání ale jen zdůraznil, že ústava není v Česku na pořadu dne. Ocenil pak dohodu, že unie nebude tlačit na sedm členských zemí včetně Česka, které se dosud ústavu nepokusily ratifikovat.

Přesto se dostal do sporu s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem na téma migrace do Evropy. „Migrace je spojena se socio-ekonomickým systémem v Evropě, s demotivací Evropanů akceptovat určité práce,“ řekl Klaus. Na to ho Chirac obvinil, že chce v Evropě zavést chudobu. „Chirac prostě ztratil trpělivost,“ komentoval to jeden z přítomných diplomatů.
Druhý den summitu se Klaus zase pustil do předsedy Evropské komise Josého Barrosa. Ten kritizoval snahu pěti zemí včetně Česka, které se do závěrů summitu snažily prosadit deklaraci, v níž označily zamítnutí žádosti Litvy o zavedení eura za nespravedlivé. „Pokud by měly být některé země takto okřikovány, tak by všechny výroky o problematickém charakteru unie byly více než na místě,“ řekl prezident, kterého prý podpořili i další státníci.

Pro média si nechal i své vyhraněnější názory na fungování EU. Podle něj nikdo nemá právo bránit zájemcům ve vstupu do unie. „Řešení je ve zmenšení počtu kompetencí EU ve prospěch členských zemí. V tom je budoucnost Evropy,“ řekl prezident.

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek