Podnikatelé využijí všech 10 mld. Kč z programu průmysl

19.06.2006
Podnikatelé mají v rámci tohoto programu již schváleny dotace v hodnotě čtyř miliard korun a úvěry za další 1,5 miliardy Kč.

České podniky dokážou podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy vyčerpat do konce roku 2008 všechny finanční prostředky z operačního programu zaměřeného na průmysl a podnikání, v němž je na roky 2004 až 2006 vyčleněno zhruba deset miliard korun. Podnikatelé mají v rámci tohoto programu již schváleny dotace v hodnotě čtyř miliard korun a úvěry za další 1,5 miliardy Kč.

„Je velký převis projektů nad množstvím alokovaných peněz. V současnosti máme na stole projekty v hodnotě více než 22 miliard korun, takže neočekáváme, že se nedostaneme na částku deseti miliard korun,“ uvedl MartinTlapa s tím, že v letech 2007 až 2013 mohou čeští podnikatelé prostřednictvím nového operačního programu zaměřeného na podnikání a inovace získat až 100 miliard korun. Nový program bude orientován např. na zlepšování podnikatelské infrastruktury, podporu spolupráce firem s univerzitami či výzkumný-mi institucemi, inovace výrobků a technologií, zlepšování služeb pro podnikání či efektivní využívání zdrojů energií a surovin.

V novém programu by se podle náměstka Tlapy mělo zvýšit spolufinancování projektů z prostředků fondů EU z nynějších 75 % na 85 %, což je důležité z hlediska náročnosti financování českých podniků, které díky tomu bude menší. Na rozdíl od současného programu zaměřeného na malé a střední firmy by v novém na finanční prostředky mohly dosáhnout i větší podniky do tisíce zaměstnanců, které jsou na pomezí mezi středními a velkými firmami, a na něž se ministerstvo chce nyní zaměřit.

Zdroj: MPO

Sdílet tento příspěvek