Regiony: Na správu evropských peněz jsme připraveni

20.06.2006

České regiony jsou připraveny se od ledna 2007 zhostit nové úlohy, správy části prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie.

České regiony jsou připraveny se od ledna 2007 zhostit nové úlohy, správy části prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. Vyplývá to ze závěrů pravidelného semináře, který se konal v pondělí v Bruselu.

Debata se zástupci Evropské komise nicméně ukázala jisté obavy, zejména pokud jde o zajištění centralizovaného systému monitorování, řízení finančních toků a finanční kontroly v příštím sedmiletém období, pro které EU přislíbila České republice 23,6 miliardy eur (přes 680 miliard korun).

Kraje jsou podle svých zástupců rozdělovat mnohem více peněz než dosud. Hodlají použít evropské peníze přednostně na proškolení desítek manažerů, kteří se budou schopni vyznat ve změti předpisů, a odborníky na přípravu projektů.

Podle zástupce Evropské komise Pascala Boijmanse je prvním úkolem regionů se na příliv peněz administrativně připravit. Komise podle něj nechala na České republice, zda bude dál spravovat všechny operační programy centrálně jako dosud, nebo zda část prostředků EU svěří regionům. Upozornil však, že monitorování, finanční řízení a kontrola musí zůstat centralizované; právě zde jsou obavy z kvality koordinace.

Podle Marka Kupsy ze Středočeského kraje monitorování dosud neumožňovalo srovnávat jednotlivé operační programy, metodika byla špatně nastavena. Nový monitorovací systém teprve bude navržen. „Má-li fungovat od nového roku, nemáme času nazbyt,“ uvedl.
Přítomní se shodli v tom, že by v každém kraji mělo existovat jediné kontaktní místo, kde zájemci o projekty budou moci získat všechny podrobné informace a metodickou pomoc.

Podle Boijmanse trvá dnes v ČR kvůli vnitřním předpisům příprava i realizace projektů neúměrně dlouho; například v Praze uplyne mezi vypsáním nabídky a podpisem kontraktů i jeden rok. Navrhované změny jdou však správným směrem – bude se například více využívat zálohových plateb i možnosti rozfázovat platby na velké projekty.

Předpokládá, že ČR by měla mít na konci roku potíže s dočerpáním peněz vyčleněných pro Prahu ze strukturálních fondů a celkově ze sociálního fondu EU; jinak problémy nečeká.

Související články:
Kraje chtějí rozdělovat pětinu peněz z EU

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek