Štrasburk podpořil majitele domů

20.06.2006
Evropský soud nařídil Polsku zaplatit odškodné za nízké nájmy. Čeští majitelé požadují kvůli regulaci padesát miliard.

Českým majitelům domů s regulovanými nájmy vzrostla naděje, že jim stát bude muset vyplatit odškodné za neúměrně nízké nájmy, které často nestačí ani na pokrytí nákladů.
Evropský soud pro lidská práva včera rozhodl spor, který se českému velmi podobá. Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská v něm vyhrála nad polským státem a pro obdobné případy tak vytvořila precendes.
Zprávu okamžitě uvítali čeští majitelé domů. V tuzemsku je nyní stále asi 750 tisíc bytů s regulovaným nájmem.
A zatímco v takovém bytu 4+1 v centru Prahy může měsíční nájem činit jen necelé čtyři tisíce korun, za neregulovaný musí dát zájemce od třiceti tisíc výš.

Rozhodnutí do konce roku

Proti včerejšímu rozhodnutí se naopak bouří Sdružení nájemníků. Podle jeho předsedy Stanislava Křečka soudci kvůli ochraně práva na vlastnictví popřeli další lidské právo, a to na bydlení: „Dnešní rozhodnutí určitě neprospívá prestiži Evropského soudu pro lidská práva.“ Nájemníků se ale podle něj rozhodnutí soudu bezprostředně netýká. Činži jim totiž není možné zpětně zvýšit. I kdyby dal soud za pravdu i českým žalobám, platil by odškodné stát – tedy přeneseně všichni lidé z daní.

Žaloby i u českých soudů

Situace v tuzemsku je podle majitelů domů ještě horší než v Polsku. Proto požadují zmíněných 50 miliard korun. „Rozhodně to není přestřelené číslo,“ tvrdí právnička Klára Veselá-Samková, která majitele domů zastupuje.
Sdružení vlastníků nyní vyzvalo další majitele domů, aby se k žalobám na český stát připojili. Někteří již podali žaloby u českých soudů poté, co je k tomu v březnu vyzval Ústavní soud.
Zástupci státu ale věří, že majitelé již neuspějí. Důvod? Letos schválený zákon, který zavádí pozvolnou deregulaci. Podle něj se budou nájmy postupně uvolňovat o 14,2 procenta ročně, a to v letech 2007 až 2010. Majitelé domů říkají, že je však takový růst nedostatečný a zákon je protiústavní.
Na zákon naopak spoléhá premiér Jiří Paroubek. „Je ale zřejmé, že pokud tam nějaké žaloby českých majitelů jsou, tak se s nimi ten soud bude muset vypořádat,“ řekl Paroubek ČTK.

Nájmy v Česku

Autor: Petr Jonák

Sdílet tento příspěvek