Vídeň vyhlásila před summitem EU-USA bombový poplach

20.06.2006
Klíčovými body summitu se očekávají velká zahraničněpolitická témata, jež v minulých letech nejednou rozdělovala Evropskou unii a Spojené státy. Podrobně se bude mluvit o Íránu, Iráku či Blízkém východě.

Před středečním summitem EU-USA a dnešním příjezdem amerického prezidenta Georgie Bushe do rakouské metropole byl ve Vídni vyhlášen bombový poplach.

Na ulici Burgring v centru rakouského hlavního města byl po 7. hodině ranní objeven podezřelý kufřík, který byl položený na elektrické rozvodní skříni. Přivolaná policie nalezla na zavazadle připevněnou anténu a elektrické dráty. Z preventivních bezpečnostních důvodů pyrotechnici podezřelý objekt odpálili výbušninou.

Celé okolí města bylo uzavřeno, o evakuaci obyvatel zatím úřady nerozhodly. Další podivný balík objevila vídeňská policie ráno v ulici Johannesgasse v blízkosti hotelu Intercontinental.

Klíčovými body summitu se očekávají velká zahraničněpolitická témata, jež v minulých letech nejednou rozdělovala Evropskou unii a Spojené státy. Podrobně se bude mluvit o Íránu, Iráku či Blízkém východě.

Evropská strana vznese požadavek na uzavření věznice v Guantánamu a zrušení vízové povinnosti pro občany všech zemí unie včetně ČR cestujících do USA. Lze čekat, že EU označí americkou věznici na Guantánamu za anomálii, která musí zmizet. Podle diplomatů není vyloučena zmínka o tajných letech a dalších operacích CIA v Evropě od roku 2001, ačkoli vyšetřovatelé Evropského parlamentu a Rady Evropy nedospěli ještě ke konečným závěrům.

Důrazně nastolena bude otázka reciprocity vízového režimu, uvedl zdroj z kruhů Evropské komise. Upozornil, že pokud v této věci nedojde na summitu k pokroku, mohla by EK v červenci zaujmout velmi negativní stanovisko vůči USA a navrhnout odvetná opatření.

Summitu se zúčastní americký prezident George Bush a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Unii budou reprezentovat předseda Rady EU, rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel pro zahraniční politiku Javier Solana.

Související články:
EU vs USA: Ohnivé spory na pozadí společných hodnot
ESD zrušil dohodu mezi USA a EU o poskytování údajů o cestujících

Autor: kaj-iHNed,TASR,čtk

Sdílet tento příspěvek