Z rybolovného fondu budou čerpat i čeští rybáři

20.06.2006

Ministrům zemědělství a rybolovu se podařilo dospět k dohodě o novém systému pomoci pro rybáře. Z nového rybolovného fondu, který disponuje pro léta 2007 až 2013 sumou 3,8 miliardy eur, by svůj díl měly získat i české rybníky.

Ministrům zemědělství a rybolovu se podařilo dospět k dohodě o novém systému pomoci pro rybáře. Z nového rybolovného fondu, který disponuje pro léta 2007 až 2013 sumou 3,8 miliardy eur, by svůj díl měly získat i české rybníky. Fond přispěje k modernizaci a restrukturalizaci evropského rybolovu.

Valný díl z unijní podpory je sice určen pro námořní rybolov, ale ministr zemědělství dříve odhadoval, že z fondu by čeští rybáři mohli získávat až 120 miliónů korun ročně. Příspěvky z fondu by měly podpořit investice do rybářských a zpracovatelských zařízení včetně odbahňování rybníků.

Podle odhadů by odbahnit potřebovala polovina z 24 500 českých rybníků, takže přislíbených 840 miliónů korun z EU by pokrylo jen malou část potřeb. Rybářské sdružení ČR dohodu o novém systému unijní pomoci pro rybáře vítá, řekl ředitel sdružení Václav Šilhavý, avšak záležet bude na konkrétních podmínkách.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek