ECA: Komise nedostatetečně kontrolovala čerpání Phare v Rumunsku a Bulharsku

21.06.2006

Podle auditu Evropského účetního dvora nebyla polovina projektů v rámci programu Phare v Rumunsku a Bulharsku používána k zamýšlenému účelu.

Nová informativní zpráva Evropského účetního dvora (ECA) o investičních projektech v rámci programu Phare v Bulharsku a Rumunsku kritizuje Brusel za nedostatečné zabezpečení čerpání fondů EU v obou zemích, které by se měly podle původního předpokladu stát členy Evropské unie 1.ledna 2007.

Program Phare slouží kandidátským zemím k přípravě administrativy související s jejich vstupem do EU a zvýšení konkurenceschopnosti. Cílem auditu Účetního dvora bylo posoudit výkonnost investičních projektů podporovaných z programu Phare v Bulharsku a Rumunsku. Závěry vycházely z kontroly 11 projektů zahrnujících 48 zakázek na dodávky a stavení práce, které představolaly podporu z programu Phare ve výši 14 milionů EUR v případě Bulharska a 51 milionů EUR v případě Rumunska. Konečné platby se u těchto programů uskutečnily v roce 2005.

Obecně se auditované investice uskutečnily v souladu s podmínkami zakázek na dodávky a stavební práce. Avšak u více než poloviny auditovaných projektů nebyla v době auditu aktiva používána k zamýšlenému účelu nebo byla k zamýšlenému účelu používána jen částečně. Výstupy a výsledky byly značně opožděné oproti stanovenému termínu, a to někdy až o dva roky. Tyto nedostatky vznikly v důsledku trvalého nedostatku administrativních kapacit a národních zdrojů. To svědčí o tom, že národní orgány musejí vyvinout ještě velké úsilí, aby projekty byly dokončeny a bylo dosaženo jejich cílů.

Podle autora zprávy, člena účetního dvoru, Maartena Engwirda, nesplnila svůj původně daný účel více než polovina projektů. Podle ECA Evropská komise přecenila řídící kapacity orgánů veřejné správy v Bulharsku a Rumunsku a často s nimi sjednávala příliš ambiciózní cíle a lhůty. Dále také opomíjela zásady udržitelnosti a spolufinancování.

Komise se brání

Evropská komise ovšem ústy svého mluvčího údaje zveřejněné ve zprávě koriguje. Většina nedokončených projektů v Bulharku a Rumunsku byla podle ní již dokončena během zpracování auditu po posílení administrativy v Sofii a Bukurešti. „Je nutné zdůraznit, že zpráva neupozorňuje na některé případy podvodných čerpání fondů“, uvedl mluvčí. Je podle něj důležité zdůraznit, že orgány obou zemí učinily v poslední době výrazný pokrok v odhalování těchto podvodů.

ECA naopak uvítal iniciativu Evropské komise, který předpokládá dočasné vyloučení Rumunska a Bulharska z čerpání evropských prostředků v případě, že jejich administrativa nebude před vstupem obou zemí do EU v řádném stavu. Diplomaté obou zemí ovšem slibují, že řádný stav nastane ještě před koncem letošního roku.

Autor: rai-ihned, EUobserver,europa.eu

Sdílet tento příspěvek