Evropská unie uvalila sankce na další aerolinky

21.06.2006
Na seznamu se nově ocitly desítky leteckých společností z Afriky, ale také surinamské a kyrgyzské aerolinky. Z listiny rovněž jedna společnost ubyla.

Evropská komise v úterý přidala další aerolinky na černou listinu téměř stovky leteckých společností, kterým jsou od března zapovězena evropská letiště. Provedla tak první z pravidelných čtvrtletních aktualizací seznamu, který byl sestaven v březnu letošního roku.

Komise vyslechla všechny letecké dopravce a vnitrostátní úřady pro civilní letectví, kterých by se nový seznam mohl týkat. Obsah seznamu byl mimo jiné jednomyslně schválen Výborem odborníků pro bezpečnost letectví, který má být Komisi v této otázce nápomocen.
Na seznam se nyní dostaly surinamská společnost Blue Wing a Sky Gate z Kyrgyzstánu, jakož i Star Jet z téže země; komise zareagovala na to, že tato firma byla až dosud zakázána pod hlavičkou sierraleonské Star Air, ale ve skutečnosti jde o stejný podnik. Tyto aerolinky podle mluvčího EK Stefaana de Ryncka plánovaly létat v Evropě, ale v tom jim bylo třeba zabránit.

Na černou listinu komise také přidala flotilu afrických aerolinek na základě aktuálnější informací z mezinárodního registru: 13 společností z Konga a stejný počet ze Sierry Leone, 26 z Rovníkové Guinei, 19 z Libérie a deset společností ze Svazijska.
Ze seznamu se naopak dostala libyjská firma Buraq Air, protože mezitím ustala v přepravě nákladů. Dílčímu zákazu pro jeden ze svých strojů naopak čelí súdánská společnost Air West.
Nový seznam je již nyní k dispozici na internetové stránce komise.

Černá listina má vedle zákazů a užitečných informací pro cestující, kteří hodlají cestovat mimo Evropu, také stimulační účinky: některé státy nebo společnosti, které nereagovaly na vnitrostátní zákaz nebo na něj reagovaly neadekvátním způsobem, nyní přistoupily na spolupráci s Komisí při nápravě zjištěných bezpečnostních problémů.

Pokud by byl dopravce na černou listinu zapsán až po rezervaci či koupi letenek, cestující má nárok na náhradní let s jinou společností anebo vrácení plné ceny od prodejce.

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek