Němci se obávají vojenské mise EU v Kongu

21.06.2006
Vojenská mise Evropské unie, kterou poprvé vede německý generál, je považována za nejkontroverznější, které se kdy Berlín po druhé světové válce zúčastnil.

„Když se před mým vojákem objeví dětský voják s nabitou zbraní, doufám, že k němu bude přistupovat, jako by to byl dospělý člověk“. Tedy začne střílet. Jako s dítětem s ním prý budou zacházet jen pokud zbraň odloží. Tak odpověděl generál Karlheinz Viereck na otázku novinářů, co se stane, až na německé vojáky v Kongu zaútočí dětští vojáci. Tuto situaci totiž nelze vyloučit.

Berlín totiž povede vojenskou misi Evropské unie, která má zajistit klidný průběh voleb, jež se v této třetí největší africké zemi konají na konci července. První stránky německých deníků tak již několik týdnů plní zprávy o tom, zda jsou němečtí vojáci na tuto obtížnou misi vůbec připraveni.

Vojenská mise Evropské unie, kterou poprvé vede německý generál, je považována za nejkontroverznější, které se kdy Berlín po druhé světové válce zúčastnil. Kongo (bývalý Zair) je totiž spolu se Somálskem či Afghánistánem považováno za symbol rozpadlého státu, který se navíc vzpamatovává z pětileté občanské války, jež stála životy téměř čtyři miliony lidí.
Podle některých odhadů i nyní při dohořívajících konfliktech v Kongu každý měsíc zahyne 31 tisíc obyvatel. Proti nasazení německých vojáků se ozývá i část armády a podle posledních průzkumů si ho nepřeje ani šedesát procent Němců. Generál Viereck ale veřejnost ujišťuje, že Bundeswehr je na misi dobře připraven.

Té se zúčastní celkem dva tisíce vojáků z osmnácti zemí, z nichž větší kontingenty dodala ještě Francie a Španělsko. Viereck přitom zdůrazňuje, že v samotném Kongu nasadí Němci jen tři sta mužů, kteří budou střežit letiště v Kinshase a zajišťovat případnou evakuaci cizinců. K té by došlo tehdy, kdyby v zemi v průběhu celostátních voleb, jež budou první po získání nezávislosti na Belgii v roce 1960, vypukly nepokoje či ozbrojené střety.

Generál Viereck proto zdůrazňuje, že zbylých pět set vojáků, které Němci do mise zapojí, bude v záloze v nedalekém Gabonu nebo bude připraveno na odlet v německé Postupimi. Stejně tak tvrdí, že v případě střetů by jako první byla nasazena konžská policie, pak členové velké sedmnáctitisícové mise OSN v Kongu a Němci by přišli na řadu až po nich. Německou veřejnost by mělo uklidnit také to, že bundeswehr nebude nasazen na východě země, kde se odehrává většina konžských konfliktů.
Pověřence německého parlamentu pro armádní záležitosti Reinholda Robbeho ale Viereckova slova neuklidňují. „Bundeswehr není pro nasazení v Africe připraven,“ opakuje neustále. Vojáci prý mají obavy z horkého a vlhkého klimatu, zcela odlišného kulturního prostředí a nemoci AIDS.

Jiní kritici německé mise v Kongu zase tvrdí, že bundeswehr je už nyní přetížen mírovými operacemi v Afghánistánu, kde se stále nedaří zlikvidovat bojůvky radikálního Tálibánu a v Kosovu. V těchto oblastech nasadilo Německo dohromady asi šest tisíc vojáků.
Berlín však zdůrazňuje, že zajištěním klidných voleb v Kongu přispěje Německo k stabilitě celého černého kontinentu, a navíc by se mu mohlo otevřít i konžské hospodářství. Kongo je přitom potenciálně jedním z nejbohatších nalezišť nerostů na světě.

Autor: Radek Nedvěd

Sdílet tento příspěvek