Ve Vídni panuje „protibushovská“ nálada

21.06.2006
Americký prezident je v rakouské metropoli poprvé po 27 letech, ale jeho přítomnost nevyvolává žádné zvláštní nadšení.

Jak konstatuje agentura APA, postoj Vídeňanů k Georgi Bushovi není převážně příliš vstřícný. Například majitelka kavárny Sinfonia v centru města Christa Kandlová to vyjádřila dosti příznačně: „Nálada není zrovna probushovská, a tak nenabízíme k této příležitosti ani žádný speciální ‚Bushův‘ zákusek nebo rohlíček.“
Nemluvě o tom, že je rozladěna tím, že v těchto dnech značně utrpěl její obchod. Kvůli nebývalým omezením provozu, uzávěrám a dalším bezpečnostním opatřením přišla o spoustu zákazníků. „Pracovníci bezpečnostních služeb občas přijdou na kafe, ale štamgasti si tento týden raději vzali dovolenou,“ stěžuje si Kandlová.

Také další restaurace a obchody v centru, které je už od úterý téměř hermeticky uzavřeno, naříkají nad ztrátou zákazníků. A zvláštní opatření přijala i většina firem sídlících v srdci města. Například společnost Adecco, zabývající se personalistikou, nemá na dnešek domluvenou jedinou schůzku s klienty a zaměstnanci se výjimečně věnují úklidu kanceláří.

Všude, kudy bude americký prezident projíždět, je mrtvo, jen řady policejních aut a zástupy bezpečnostních pracovníků naznačují, že se děje něco mimořádného. Někteří policisté byli ve středu ráno ve službě již 26 hodin a utěšovali se jen tím, že za necelých deset dalších hodin bude už po všem.

Znovu se kontrolují všechny poklopy a mříže od kanálů, osobní kontroly všech, kdo se pohybují v blízkosti trasy prezidentova přesunu, jsou velmi důkladné. Ti, kdo nemají akreditaci a v oblasti bydlí nebo pracují, jsou osobně eskortováni až do domu nebo na pracoviště. Kontrolují se i dětské kočárky. „Inu, je spousta lidí, kteří by chtěli prezidenta zabít,“ říká příslušník ochrany amerického velvyslanectví.

Vídeň zaplavily vlny demonstrací
Vrcholná schůzka EU-USA ve Vídni ještě ani nezačala, a už se sešly první stovky demonstrantů proti politice amerického prezidenta George Bushe. Celkově jich je ve středu v rakouské metropoli očekáváno kolem 10.000.

První z několika plánovaných protestů začal kolem deváté hodiny ranní u vídeňského Západního nádraží. K pěti stovkám studentů a školáků se podle organizátorů přidávají další a skandují hesla jako „Bush go home“.

Později se účastníci vydají na pochod k náměstí Marie Terezie a k Votivnímu parku. Hlavní demonstrace se bude konat až v podvečer kolem 17:00 SELČ.

Související články:
EU vyzve Bushe, aby zrušil víza

Autor: kaj-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek