Výzkum v Evropské unii vázne, internetu málo

22.06.2006
Politika soudržnosti EU zůstává rozdělena na vyspělé a zaostalé regiony. Komise to chce změnit.

Evropská unie ví, pokud jde o regionální politiku, co by chtěla. Evropa potřebuje, aby rostla odspodu. Každý region musí přispět svým dílem, abychom byli – jako celek – úspěšní v posilování konkurenceschopnosti a zaměstnanosti, prohlásila v Bruselu u příležitosti mezinárodní konference Inovace a regionální politika EU komisařka Danuta Hübnerová (na snímku), odpovědná za rozvoj regionů.

Hned její další slova však Unii usvědčila, že se jí plnění tohoto záměru nevede, jak by chtěla. Aktuální zjištění ukazují znepokojivou nerovnováhu v regionálním rozmístění moderní infrastruktury, výzkumu a vzdělání, které omezuje naši schopnost být výluční a inovativní, uvedla Hübnerová s odkazem na závěry čerstvě zveřejněné 4. zprávy o dosaženém pokroku v politice soudržnosti.

MATERIÁL KONSTATUJE, že hospodářských a sociálních nerovností v EU ubylo – může za to především rychlý růst v nejchudších členských státech. Jenže právě na regionální úrovni zůstává příliš mnoho nevyužitého potenciálu. Desetina populace EU, která žije v nejzaostalejších regionech, vytváří pouhé 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) celého společenství. Příznivě nevyznívají ani další údaje: ve 47 z 254 regionů neexistuje téměř žádný výzkum a rozvoj. Výdaje na tato odvětví se tam pohybují pod půl procentem HDP, přestože unijní cíl pro jednotlivé členské země hovoří o třech procentech HDP. V regionech, jejichž HDP na hlavu nedosahuje 75 procent průměru EU-25, má přístup k širokopásmovému internetu pouhých 15 procent domácností, zatímco v jiných oblastech je to dvojnásobek.

Regionální politika, připomněla Hübnerová, musí na nové potřeby reagovat. Připraveno je několik změn. Mezi ně patří zejména reforma, která vytyčila nové priority a nástroje na jejich podporu. Dosáhli jsme souhlasu členských států, aby na podporu chudších regionů a zemí šlo v období 2007-2013 až 308 miliard eur. Regionální politika se stala nedílnou součástí Lisabonské agendy, která má vést k vyššímu růstu a zaměstnanosti.

KOMISAŘKA upozornila, že regionální politika bude hrát i v příštích letech důležitou roli při srovnávání existujících rozdílů. To by mělo vést k lepšímu využívání ladem ležícího potenciálu. Aby se tak stalo, musí EU klást důraz na inovace.

Tento trend mají podpořit zvláštní programy. Jsou to JASPERS (technická podpora při vypracovávání nových projektů), JEREMIE (financování malých a středních podniků) a JESSICA (financování obnovy měst). Novinkou je možnost čerpat peníze na regionální rozvojové programy od finančních institucí jako EIB či Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Základní dokumenty pro provádění příští politiky soudržnosti (viz tabulku) má schválit ve druhém čtení Evropský parlament, který se sejde v červenci.

Igor Záruba
Brusel

Související články:
Evropa zanedbává investice do výzkumu
Unie chce dát na vědu o 60 procent více peněz

Autor: Igor Záruba

Sdílet tento příspěvek