Češi nejsou příliš šťastní z přijetí eura

26.06.2006
Více než polovina Čechů podle průzkumu EKnení šťastná, že by se měla vzdát své měny a platit eurem. Přitom Češi mají spolu s obyvateli Kypru a Slovinska s eurem největší zkušenosti.

Většina Čechů (58 procent) rovněž počítá s tím, že země příjme euro do roku 2010. Vyplývá to z dubnového průzkumu, který zveřejnila Evropská komise v rámci své zprávy o přípravách na zavedení eura v členských zemích mimo měnovou unii.

Pocit neštěstí sdílí s Čechy i Kypřané, Litevci, Lotyši a Estonci. Naopak štěstím musí podle výsledků průzkumu zářit Slovinci, protože 64 procent z nich připravované zavedení eura vítá.
O pozitivních dopadech přijetí eura pro svoji zemi je přesvědčeno 52 procent obyvatel nových členských států, na osobní úrovni pak 46 procent obyvatel. Česká vláda počítá stejně jako většina Čechů s přijetím eura v roce 2010.

Podle průzkumu EK s ekonomy souhlasí pětina Čechů, kteří očekávají přijetí eura až po roce 2010. Naproti tomu například ve Slovinsku téměř všichni (99 procent lidí) počítají s přijetím eura v roce 2008, což souvisí i s úrovní připravenosti země euro přijmout.
Eurobankovky nebo mince vidělo někdy kolem 80 procent Čechů a k placení je použilo přes 60 procent z nich. Největší zkušenost s eury mají Slovinci. Naopak nejméně zkušeností s evropským platidlem mají Litevci a Malťané. Pokud by chtěl někdo poskytovat Čechům informace o euru, pak by tak měl učinit přes Českou národní banku a v televizi.

Česká vláda počítá stejně jako většina Čechů s přijetím eura v roce 2010. Ekonomové ovšem poukazují na řadu problému, včetně deficitu veřejných financí. Proto spíše odhadují vstup ČR do eurozóny na roky 2012 až 2013.

Zpráva EK je již třetí v pořadí. Podle ní přípravy na zavedení eura v České republice probíhají podle plánu. Zpráva popisuje kroky, které již byly učiněny nebo jsou naplánovány pro nejbližší období v jednotlivých členských zemích EU stojících mimo měnovou unii.

Související články:
Nováčci EU by měli zlepšit přípravy na přijetí eura, vybízí EK

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek