EU nemá proti šíření drog v Evropě příliš prostředků

26.06.2006
Požívání omamných látek je podle Evropské komise v Evropské unii na vzestupu, stejně jako jejich dovoz, výroba a obchodování s nimi.

Požívání omamných látek je podle Evropské komise v Evropské unii na vzestupu, stejně jako jejich dovoz, výroba a obchodování s nimi. Komise zároveň při příležitosti mezinárodního dne bez drog ve svém vyjádření přiznala, že na základě současného stavu legislativy nemá pravomoc dělat proti tomuto znepokojivému jevu víc, než se pokoušet koordinovat práci národních orgánů, promítat tuto starost do ochrany zdraví lidí a snažit se pomáhat třetím zemím, odkud pochází největší objemy dovozů.

„Drogy jsou lacinější, čistší (hlavně kokain), silnější (zejména konopí) a snáze dostupné. Soudě podle zabavených objemů dovoz kokainu do Evropy roste,“ uvedla EK.

Místopředseda EK Franco Frattini sdělil novinářům, že nelze zakázat například Nizozemsku, aby povolovalo prodej měkkých drog (hašiš), ani aby uvažovalo, že umožní i jejich pěstování a distribuci. Upozornil, že příslušné rozhodnutí EU zakazuje tyto aktivity, ovšem pokud je národní předpisy nepovolují. Povolením je podle něj míněna například výroba pro lékařské účely, nikoli pro širokou spotřebu; uznal však, že jde jen o jeho osobní restriktivní výklad práva.

V nizozemském parlamentu se nyní debatuje o tom, že když už se smí hašiš prodávat, bylo by lépe mít pod kontrolou i pěstování a obchod, aby si majitelé „coffee shopů“ nemuseli opatřovat zboží u překupníků napojených na zločinné sítě. Frattini uznal, že komise by sotva mohla proti takovému povolení zasáhnout.

Na předávkování zemře ročně 8000 lidí, obvykle mladých mužů. Celkový počet obětí, přímých či nepřímých, je však mnohem vyšší, přes 20.000. Odhaduje se, že každý měsíc požije kokain 1,5 milionu Evropanů a 12 milionů si dá hašiš nebo marihuanu. Tři miliony z nich požívají tyto drogy pravidelně.

Budoucnost boje proti omamným látkám EK spatřuje ve spolupráci se třetími zeměmi. EU se zeměmi Latinské Ameriky a Afghánistánem spolupracuje již tři roky. Byly zde uskutečněny projekty za více než 500 milionů euro, které měly za cíl především lidem zajistit jinou obživu než pěstování koky.

Komise si přeje posilovat legislativu, jež slaďuje tresty za převážení drog přes hranice, hodlá více podněcovat spolupráci států při výzkumu nových narkotik a látek, které se objevují na trhu. Chce intenzivněji zapojovat policejní a soudní agentury Europol a Eurojust do rozbíjení sítí obchodníků. Od roku 2007 vydá 21 milionů eur na preventivní a informační kampaně orientované na mládež.

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek