Iránci budou jednat se Solanou o svém jaderném programu

26.06.2006
Hlavní íránský vyjednávač ujistil, že Teherán předložený balík návrhů ze strany světových velmocí pozorně prozkoumá a zdůraznil, že jakékoliv rozhovory se musí uskutečnit bez kladení předběžných podmínek.

Iránský jaderný vyjednávač Alí Laridžání by se chtěl co nejdříve sejít s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou, aby s ním prodiskutoval některé aspekty balíku podnětů a návrhů, které íránské straně předložily světové velmoci.

Laridžání to uvedl po nedělním střetnutí se šéfem turecké diplomacie Abdullahem Gülem, který přicestoval do Íránu s cílem přispět k řešení krize kolem jaderného programu Teheránu. „V současné době plánujeme datum a místo střetnutí s Javierem Solanou. Doufám, že naše setkání poslouží k vyřešení některých otázek souvisejících s návrhem,“prohlásil hlavní íránský vyjednávač.

Zároveň ujistil, že Teherán předložený balík návrhů pozorně prozkoumá a zdůraznil, že jakékoliv rozhovory se musí uskutečnit bez kladení předběžných podmínek.
Světové velmoci – pět stálých členů Bezpečnostní rady OSN a Německo – Íránu začátkem června nabídly hospodářskou spolupráci se Západem za to, že se vzdá technologie obohacování. Podmínily tím také jakákoli další vyjednávání. Teherán se má podle agentury AFP do 29. června rozhodnout, zda nabídku přijme. Jestliže ne, měla by do případu zasáhnout Rada bezpečnosti OSN a Íránu pak hrozí politické a hospodářské sankce. Írán se ale necítí zavázán jakýmkoli termínem, v němž musí na návrhy odpovědět.

Znovu pozastavit obohacování uranu, jak to Teherán učinil v roce 2003, je pro Írán nepřijatelné. Řekl to dnes předseda íránské parlamentní komise pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Aláeddín Borúdžerdí. Členské země Organizace islámské konference (OIC) dnes společně vyzvaly k obnově rozhovorů o íránském jaderném programu. Podle OIC by jednání neměla být ničím podmiňována, tedy Teherán by před nimi neměl být žádán, aby se vzdal obohacování uranu.

Autor: rai-ihned, sme.sk

Sdílet tento příspěvek