Ruský plyn poteče do Maďarska

26.06.2006
Rusko udělalo velmi důležitý krok k tomu, aby při vývozu zemního plynu omezilo svou závislost na potrubích, jež vedou přes Ukrajinu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom se totiž v minulých dnech dohodl s maďarským koncernem MOL, že se začnou zabývat prodloužením plynovodu Bluestream. Toto 1200 kilometrů dlouhé potrubí, jež bylo dokončeno na konci minulého roku, vede zatím plyn z Ruska do Turecka.
Plynovod by měl být nyní prodloužen až do Maďarska. Podrobnosti o tom, kde přesně by mělo být potrubí položeno, však zatím zveřejněny nebyly. Ví se pouze to, že povede před balkánské země a nejspíš i Itálii. „Projekt takového rozsahu stojí okolo pěti miliard eur a potrvá nejméně pět let, než se postaví,“ prohlásil maďarský ministr hospodářství János Kóka.
Představitelé Gazpromu ho již nazvali „jihoevropským plynovodem“. Zjevně se přitom inspirovali názvem kontroverzního „severoevropského plynovodu“, jenž má vést ruský plyn Baltským mořem do Německa. Tím se zase Rusko vyhnulo tomu, aby přepravovalo tuto strategickou surovinu přes Polsko a pobaltské státy.

Závislost na Rusku

Maďarsko se stalo jednou ze zemí, kterých se citelně dotklo přerušení dodávek ruského zemního plynu Ukrajině na počátku roku. A stejně jako jiné evropské státy se snaží najít jiné cesty, jak ruský plyn do země dopravit. Maďaři přitom tvrdí, že po prodloužení Bluestreamu by byli spolehlivým partnerem. „Můžeme garantovat jistotu dodávek z Maďarska,“ nechal se slyšet ministr János Kóka.
List The International Herald Tribune ale upozorňuje na to, že prodloužení plynovodu Bluestream by mohlo zkomplikovat snahu Evropanů, aby omezili svou energetickou závislost na Rusku.

„Zvýší to maďarskou a evropskou závislost na ruských dodávkách, a to navzdory tomu, že Evropská unie mluví o tom, že chce dovážet plyn z více zemí,“ tvrdí maďarský ekonom Péter Kádárjek.

Příležitost cítí i Turci

Snahu vybudovat plynovod z této oblasti vyvíjí několik evropských zemí v čele s Rakouskem. I toho se citelně dotklo pozastavení dodávek na Ukrajinu. Rakušané počítali s tím, že toto potrubí by se začalo stavět v roce 2011.
Prodloužením plynovou Bluestream z Turecka by ale na evropském energetickém trhu neměla posílit pouze pozice Maďarska a Ruska. Silnější postavení tím získá i Ankara. Původně se přitom myslelo, že ruský plyn bude pokrývat především tureckou spotřebu.

Schröder, obhájce Ruska

Autor: Radek Nedvěd

Sdílet tento příspěvek