Ústupky musí udělat rozvinuté i rozvojové země, říká šéf WTO

26.06.2006
Před krachem jednání o liberalizaci světového obchodu v pátek naléhavě varovali evropský obchodní komisař Peter Mandelson a po něm i šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy.

Před krachem jednání o liberalizaci světového obchodu v pátek naléhavě varovali evropský obchodní komisař Peter Mandelson a po něm i šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy. Jednou z posledních šancí k dohodě, s jejíž pomocí by se měly vymanit z chudoby milióny lidí, budou rozhovory, které se uskuteční v ženevském ústředí WTO ve druhé polovině příštího týdne.

Katarské kolo ohroženo

Mandelson varoval účastníky rozhovorů před vysokými náklady v případě, že by se jednání v rámci WTO nezdařila. Ocenil amerického prezidenta George Bushe za jeho podporu pozitivnímu výsledku rozhovorů a opět vyzval USA k předložení zlepšené nabídky u snížení domácích zemědělských subvencí. EU by podle něho na to reagovala zlepšením své nabídky. Jak řekl prezident Bush tento týden ve Vídni, katarské kolo je příliš důležité na to, aby selhalo, řekl Mandelson při svém vystoupení na Kanadsko-britské obchodní komoře v Londýně. Každý vyjednavač, který by byl v pokušení zakopat se v nepružné pozici, by na to měl příští týden v Ženevě pamatovat, dodal.

Členové WTO by měli do konce příštího týdne dosáhnout shody na základních prvcích celkové dohody, tak aby byl návrh celé smlouvy na stole do konce roku. Hlavní spornou otázkou zůstává zemědělský obchod, kde jsou velké rozpory mezi postoji tří hlavních bloků – EU, USA a skupiny velkých rozvojových zemí G20 v čele s Brazílií.
Lamy vyzval USA k ústupku u farmářských subvencí, EU k výraznějšímu návrhu na redukci zemědělských cel a rozvojové země ke zlepšení nabídky na snížení průmyslových cel. Jestliže zde brzy nebude dohoda o této klíčové trojici otázek, pak hrozí riziko, že celé kolo zkrachuje, řekl šéf WTO.

Situace je nyní taková, že G20 požaduje od USA razantnější omezení domácích zemědělských subvencí, USA však vyžadují výraznější snížení zemědělských cel a od rozvojových zemí chtějí také zásadnější redukci cel na průmyslové zboží.
Unie opakovaně vyzývá USA k prvnímu kroku, Washington však dává najevo, že nabídku nezlepší, pokud nebude mít jistotu, že ostatní jej budou následovat.

Užitky z liberalizace

Nynější kolo jednání o liberalizaci obchodu začalo v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá a mělo být uzavřeno již před dvěma lety.

(čtk)

Související články:
EU nechce v jednání s WTO o zemědělství více ustupovat
EU podle WTO blokovala dovoz modifikovaných potravin nelegálně
Postoj EU k dohodě ve WTO se radikálně nezmění

Sdílet tento příspěvek